Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одбрана Хашима Тачија тражила изузеће председнице Специјалног суда у Хагу

© AP Photo / Jerry LampenХашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Дастид Паласка, адвокат ангажован у тиму одбране Хашима Тачија, каже да су они тражили изузеће председнице Специјалног суда Екатерине Трендафилове из Апелационог већа које ће се бавити жалбом одбране на решење о продужењу притвора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Он је на КТВ рекао да су се одлучили за тако нешто јер је наводно Трендафилова разговарала о питању притвора Тачија у присуству страних дипломата и специјализованог тужиоца, што је комуникација која је законом забрањена.
Други разлог за тражење изузећа, каже он, јесте што је дошло до изузећа једног од судија Апелационог већа који ће се бавити њиховом жалбом на одређивање притвора, истичући да је то незаконито.
Он каже да је у случају прве Тачијеве жалбе у већу био укључен судија Каи Амбос, који је написао посебно помирљиво мишљење, рекавши да постојање конкретне гаранције треће државе мења анализу у корист пуштања из притвора, преноси Косово онлајн.
Према његовим речима, одбрана је дала ове гаранције и доставила их судији за претходни поступак, али су оне игнорисане, а онда када је жалба поднета у жалбеном поступку, судија Каи Амбос је без икаквог образложења смењен од стране другог члана.
„Што је још горе, када је одлучивано о жалби она је одбијена у целини, али је друга судија Нина Јоргенсен, која је такође била део првог већа, гласала против, што значи да да је било првобитно почетно веће које би укључивало судију Каи Амбоса, онда би постојала могућност да и жалба буде прихваћена, тако да је јасно да је промена већа имала директан утицај на коначну одлуку на пуштање из притвора господина Тачија“, рекао је Паласка.
Паласка сматра узнемирујућим и то што је Трендафилова одлучила о захтеву који су поднели, упркос чињеници да је по законском оквиру обавезна да не учествује у овом случају.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
СРБИЈА
Одбијен захтев бившег команданта ОВК за одбацивање оптужби
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СРБИЈА
Хашиму Тачију продужен притвор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала