Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одбијен захтев бившег команданта ОВК за одбацивање оптужби

© AP Photo / Mike CorderСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Судско веће Специјализованих већа Kосова са седиштем у Хагу, у процесу против некадашњег команданта такозване Ослободилачке војске Kосова (ОВK) Саљиха Мустафе, одбило је његов захтев за одбацивање свих оптужби из оптужнице против њега.
Мустафа је овај захтев поднео након што је завршено изовђење доказа и испитивање сведока тужилаштва.
Судско веће заказало је наставак суђења за 8. марта припремном конференцијом одбране, као и за 9. март у случају потребе.
Мустафа се оптужницом Специјализованог тужиоца Kосова Џека Смита терети за злочине над албанским цивилима нелојалним ОВK у априлу 1999. године у селу Злаш на KиМ.
Он је у Хашком притвору од септембра 2020. године, а у септембру прошле године почело му је суђење пред овим судом у Хагу, преноси Танјуг.
У досадашњем току суђења Мустафа је негирао кривицу, а до сада испитани сви сведоци тужилаштва, који су сведочили против њега тврдећи да је он био главни у логору на имању у селу Злаш, где су људи мучени, и пребијани скоро сваки дан, и држани у шталама.
За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку.
Ово је прво суђење неком оптуженом из тзв. ОВK пред овим судом, а у новембру је почело и суђење челницима Удружења ветерана ОВK Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају.
У друга два предмета пред овим судом, против Хашима Тачија и Пјетра Шаље припреме за суђења још су у току.
Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВK против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.
У четири тачке оптужнице оптужен је за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. У оптужници се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.
Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.
насим харадинај - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СРБИЈА
Харадинај се буни у Хагу због Косова и Метохије
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ДРУШТВО
Хашим Тачи остаје иза решетака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала