- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Терзић: Два сценарија која је Запад наменио Украјини – прети и велики сукоб

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе Украјине и земаља НАТО-а
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Велике геополитичке борбе Запада предвођеног Сједињеним Државама против Русије. По једном сценарију Украјина је замишљена као велики санитарни кордон који би спречавао ширење руског утицаја, а по другом је планирана да буде претворена у „плацдарм“ борбе против Русије, каже за Спутњик академик Славенко Терзић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Од 2014. до данас, прецизира наш саговорник, у Украјини траје процес обрачуна са руским становништвом, а тиме су се бавили управо пронацистички, радикални батаљони Азов и Дњепар. Русија је све до недавно упорно инсистирала да Луганска и Доњецка република буду у саставу Украјине са специјалним статусом и то је потврђено Минским споразумима.
Међутим, Терзић наглашава да осам година украјинске власти не желе да их имплементирају, а да им Запад све време то толерише. Ту можемо да направимо паралелу и са Косовом и Метохијом, јер се управо навршило 18 година од једног од многих тамошњих погрома. Видели смо, каже он, да све што је Запад преузео на себе, није испунио.

„Десио се ужасни злочин пред очима 40.000 међународних трупа на КиМ, а исти случај смо видели и у Украјини. Ја немам те податке, али се према руским изворима спремала такозвана украјинска ‘Олуја‘ да се оружаним путем, слично ономе што су чинили Хрвати у Републици Српској Крајини, украјински националисти обрачунају са становништвом Доњецке и Луганске области,” рекао је Терзић.

САД желе да покажу ко је газда у Европи

Нажалост, рат је трагична ствар, сведочимо борби, додаје академик, у суштини два православна словенска народа за интересе не само западне Европе већ пре свега за интересе САД. Највише је на губитку украјински народ али не смемо да заборавимо ни западну Европу која прихвата најневероватније санкције које нареди Вашингтон. На добитку су очигледно, оцењује наш саговорник, САД које желе да ослабе Русију али и Украјину.
„Вашингтон на неки начин жели поново да стави свој патронат над целом Европом, да се зна ко је газда. Мој професор Самарџић је деведесетих година говорио да је ‘жалосно да том великом Европом корачају мали људи‘. Жалосно је да та велика Европа данас личи на неку америчку колонију, а многи заборављају да је руска култура управо део те европске цивилизације,” нагласио је он.

Са Путином мора да се преговара

Академик Терзић, који је био и дугогодишњи амбасадор Србије у Москви, очекује „процесуирање” руског лидера након оптужбе америчког председника да је ратни злочинац, јер у свету више не постоје независни међународни судови нити Уједињене нације. Очекујем да ће се та стигматизација Владимира Путина наставити али да то неће утицати на даљи ток мировних преговора.
„Русија ипак није Србија у сваком погледу и верујем да ће они пре или касније морати да преговарају са њим. Нико не може да изолује једну тако велику земљу, прогласити је за оличење зла целе људске историје, што је став лишен здравог разума. Ми смо сведоци преломног периода савремене историје и верујем да од уједињења Немачке започела нова ера европске и светске историје за коју не знамо како ће се завршити. Ја се јако бојим да тај ирационални и агресивни наступ може да доведе до неког далеко већег сукоба,“ рекао је наш саговорник.

Веза Украјине и Црне Горе

Уколико неко заиста жели да сазна шта се догодило у Украјини, додаје наш саговорник, треба да погледа шта се десило у Црној Гори – нова историја, нови језик, нова црква и ужасна мржња. Све је то исти модел који је потекао из истог извора. Због тога, сматра Терзић, и процес денацификације у Украјини ће ићи јако споро и тешко док ће демилитаризација бити лакши део посла. Русија, сматра он, не жели да пред својим вратима има наоружану земљу али не очекује да ће цео преговорни процес ићи лако и једноставно.
„Дуго ће трајати, јер Запад не поштује никакве договоре. НАТО са једне стране ипак показује неку врсту уздржаности, али са друге, његове чланице шаљу оружје Украјини и тако постају државе учеснице сукоба. Због тога нисам превелики оптимиста у неку скорију стабилизацију тог простора“, рекао је академик Терзић.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РУСИЈА
Човек који долази да убије Европу — последњи ударац свету какав знамо /видео/
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
СВЕТ
Менгеле из Пентагона на границама Русије /видео/
Председници САД и Русије, Џозеф Бајден и Владимир Путин, на састанку у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
СВЕТ
У Бајдена кратке ноге: Колику тежину имају увреде на рачун Владимира Путина?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала