- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

НАТО га је отерао из Србије – постао је херој на Кипру: „Ђоковићев успех ми даје снагу“ /видео/

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACEМилан Трајковић
Милан Трајковић - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Две деценије пошто је напустио родну Србију, Милан Трајковић се вратио на велика врата, као репрезентативац Кипра у трчању са препонама. Момак рођен у Сурдулици морао је да напусти домовину са породицом након НАТО агресије на Југославију и на тежи начин је тражио свој пут ка звездама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Рођен је 1992. године у Сурдулици, али је као деветогодишњак морао да оде из родног града, а разлози за то су добро познати и његовим кипарским „земљацима“.
„Рат га је приморао да оде од куће. Најпре су на пут кренули његови родитељи, а касније су Милан и сестра кренули на пут“, преносили су кипарски медији.
Милан је додао да се све тада догодило веома брзо.
„Срећом, вршњаци су ме лепо дочекали, полако сам почео да учим грчки језик. Било им је чудно што се зовем Милан, желели су да знам ко сам и шта радим ту. Био сам дете тада и све ми је изгледало као игра. Сећам се првог дана, шетали смо плажом у Лимасолу, потом отишли у ресторан на ручак где је моја мајка радила. Био сам срећан јер сам са својом породицом“, говорио је Трајковић.
Спорт му је био у души, најпре је почео да се бави фудбалом у екипи Аполона из Лимасола, а касније је упознао атлетику – и заљубио се.
Као 17-годишњак победио је на националном школском такмичењу, покушао је да се бави и атлетиком и фудбалом у исто време, али је после учешћа на Европском јуниорском шампионату 2011. одлучио да се посвети „краљици спортова“.
Пет година касније оборио је државни рекорд неколико пута, а на Европском првенству у Амстердаму стекао и норму за Олимпијске игре у Рију, где је на крају био седми у финалу, поново поставивши најбољи резултат Кипра у историји.
Али, пре пет година је говорио да му Србија недостаје...
„Најлепше успомене су време које сам проводио са својом породицом и то је оно што ми данас највише недостаје“.
У Србији је био и пре Светског првенства у дворани у Београду – такмичио се на Балканском првенству, а потом и на Европском првенству. Освајањем златне медаље постао је херој Кипра.
„Мој живот се тада променио, од спортисте у сенци постао сам херој нације. Помислио сам да сам изгубио трку, правио сам грешке, али сам потом видео да сам први прошао кроз циљ и све пре тога сам заборавио“, говорио је Милан за сајт мојкипар.цом.
Узор му је, наравно, Новак Ђоковић.
„Рекао сам много пута, мој идол је Ђоковић. Иако долази из мале земље као што је Србија, успео је да постане најбољи на планети. То је невероватан успех и увек ми даје снагу и мотив да и ја могу да будем најбољи у овоме што радим“, рекао је Трајковић.
Трку у Београду, на 60 метара са препонама, Трајковић је завршио на деоби шестог места са резултатом 7,62, али је сасвим сигурно да, имајући у виду ко му је узор, неће то схватити као пораз већ као мотив за даље и инспирацију да се са својим идолом сретне, ако не раније, онда на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала