- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране: Руске снаге уништиле ракетне системе сакривене у кијевском тржном центру

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУништена украјинска војна техника
Уништена украјинска војна техника - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије саопштило је да је руска војска употребила високопрецизно оружје како би уништила батерију украјинских вишецевних ракетних лансера која се налазила на тржном центру у предграђу Кијева. Како се прецизира, тржни центар на коме се налазила украјинска техника није радио.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Руска војска „изузетно ефикасно“ користи крстареће ракете током специјалне операције у Украјини, високопрецизни напади изводе се по војној инфраструктури и ни у ком случају по цивилним циљевима – њих гађају националисти и украјинске оружане снаге, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.
Конашенков је додао да украјински националисти настављају да користе стамбена насеља и друштвене објекте као „живи штит“ како би распоредили своје артиљеријске системе, а сада се ова тактика користи у Кијеву.
Он је објаснио да су се у округу Виноградар на периферији Кијева украјински националисти неколико дана покривали стамбеним зградама и гађали руску војску из вишецевних ракетних система, док је подручје оближњег тржног центра коришћено као база за складиштење ракета и пуњење вишецевних ракетних система.
Руски обавештајци су преко више канала потврдили координате положаја украјинских ракетних система, а откривена је и локација складишта са ракетном муницијом. На снимцима се јасно види како у тржни центар на периферији Кијева ради улази украјински вишецевни ракетни бацач како би га искористио као заклон након још једне салве и да би се поново напунио ракетама.
Конашенков је скренуо пажњу западним медијима да је руска страна на тај начин пружила апсолутне доказе о злочиначкој употреби цивилних објеката у стамбеним насељима Кијева и у другим градовима Украјине од стране кијевског националистичког режима као ватрених положаја за артиљеријске и ракетне системе.

Употреба „Кинжала“

Конашенков је истакао да је хиперсонична ракета „Кинжал“ погодила арсенал у Украјини са домета већег од хиљаду километара.
„Време лета хиперсоничне ракете било је мање од 10 минута“, прецизирао је Конашенков.
Он је додао да је „због хиперсоничне брзине и ултра-високе кинетичке енергије бојева глава ракете ‘Кинжал’ уништила заштићени подземни арсенал који се налази у планинској области, изграђен још у совјетско време за складиштење специјалне муниције и ракета“.
Конашенко је навео да ће Оружане снаге Русије наставити да изводе нападе хиперсоничним ракетама „Кинжал“ по војним објектима Украјине, с обзиром да је употреба ових ракета потврдила њихову ефикасност у уништавању високо заштићених специјалних непријатељских циљева.
Он је нагласио да се систем „Кинжал“ користи са конвенционалном бојевом главом, „иако су стручњацима добро познате могућности овог оружја, не само што се тиче домета, већ и врсте пуњења“.
Конашенков је саопштио да је руска хиперсонична ракета „Кинжал“ у Ивано-Франковској области уништила је складиште борбених јединица украјинских тактичких ракетних система „Точка У“.
„Руско министарство одбране анализирало је резултате уништавања украјинске војне инфраструктуре авионским ракетним системима ‘Кинжал’ са хиперсоничним аеробалистичким ракетама. Уништена су подземна заштићена складишта за украјинско авијационо оружје и бојеве главе за ракетне системе ‘Точка У’ која се налазе у селу Дељатин у Ивано-Франковској области, као и велика складишта горива у насељу Константиновка у Николајевској области“, прецизирао је он.

Лаж украјинских власти о губицима руске војске

Изјаве саветника украјинског председника Михаила Подољака о „стварним губицима“ руске војске током специјалне операције, портпарол Министарства назвао је „пропагандном лажи“.
„Не препоручујем да икога обмањујете о стварним могућностима и професионализму Оружаних снага Русије. Сви наводно ‘прави подаци’ које објављује господин Подољак о губицима војне технике и људства руских оружаних снага, укључујући старије и више официре, представљају пропагандне лажи“, нагласио је Конашенков.
Конашенков је нагласио да Оружане снаге Русије, осим јуче лансираних хиперсоничних ваздушних ракета „Кинжал“, користе и друга најновија оружја.
„Сви ови системи наоружања, као и друго оружје, ако господин Подољак не зна, називају се савремена руска војска и морнарица.

Украјинске власти тероришу сопствене грађане

Према његовим речима, грађане који покушавају да напусте Украјину терорише сопствени режим, мушко становништво на граници насилно се мобилише у „резервисте“.
„Деци и женама је и даље дозвољено да прођу. Иако не свима. Што се тиче мушког дела становништва Украјине, њих тамо, на граници, насилно одводе у војску као тзв. ‘резервисте’“, рекао је он.
Како је објаснио, СБУ и неонацистичке формације праве пометњу на граници и тероришу сопствене грађане. Мушко становништво се при томе користи као „топовско месо“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Последице сукоба у Луганској Народној Републици - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
УЖИВО Украјинска војска гађа ДНР и ЛНР, лажи западних медија о „логорима“ у Маријупољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала