- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Последице сукоба у Луганској Народној Републици - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска гађа ДНР и ЛНР, лажи западних медија о „логорима“ у Маријупољу

Пратите нас
Наставља се руска специјална операција у Украјини. Министарство одбране Русије дало је понуду националистичком батаљону „Азов“ који контролише део Маријупоља да напусти град без оружја, што је било одбијено. Борбе се настављају код Харкова и у Донбасу. Настављају се преговори делегација Русије и Украјине о мирном решавању кризе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
06:49 22.03.2022
Украјинска војска јутрос је испалила осам граната калибра 122 милиметра по Петровском рејону Доњецка, саопштио је представник ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
06:34 22.03.2022
Уличне борбе између украјинских снага и армије ЛНР у месту Рубежноје Севернодоњецког рејона настављене су, рекли су мештани.
„Снаге ЛНР контролишу око половине града, док другу половину држи украјинска војска. Размена ватре трајала је и током понедељка, и целу ноћ између понедељка и уторка“, рекао је мештанин тог града.
Он додаје да се настављају и артиљеријски дуели, а о јакој размени ватре сведочили су и мештани Лисичанска и Севернодоњецка.
Мирни грађани Рубежноја проводе ноћи у подрумима, крију се од пуцњаве и покушавају да изађу из града. У претходним данима из тог града је отишло око 1.500 људи.
06:28 22.03.2022
Немачки неонацисти иду у Украјину да се боре на страни Кијева
Немачке безбедносне службе упозоравају да је више немачких неонациста кренуло на пут у Украјину да се прикључе борби украјинских власти.
Према писању немачких медија, ради се о десетинама људи из десничарско-радикалног окружења, који су већ на борбеним линијама или имају намеру да тамо отпутују.
Дванаест неонациста из Немачке већ се вратило из Украјине, тврди „Цајт“.
Један неименовани портпарол Министарства унутрашњих послова у Берлину истиче да је један мањи број десничарских екстремиста укључено у борбе, а да остатак жели да са лица места извештава, односно наводно да пружа помоћ.
„Безбедносне снаге имају велики интерес да спрече излазак из земље екстремиста“, подвукао је портпарол Министарства, додајући да је пар особа, које су службе пратиле, спречено у одласку у Украјину, преноси Танјуг.
06:19 22.03.2022
Украјинска војска гађала је јутрос три пута из тенка место Голмовско у ДНР, рекао је представник Републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре
05:29 22.03.2022
Украјинска војска у три наврата гађала је територију ЛНР у уторак ујутро, саопштили су представници ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
„Забележена су три отварања ватре од стране украјинских оружаних формација по три насељена пункта ЛНР“, наводе представници те Републике.
Оштећено је пет кућа, продавница и комунално предузеће.
04:38 22.03.2022
Украјина ће наставити транзит руског гаса све док је то могуће
Украјина ће наставити транзит руског гаса све док је то технички могуће, рекао је шеф украјинског Нафтогаса Јуриј Витренко.
„Питање транзита кроз Украјину у Европу веома је сложено. Оно се разматра на највишем политичком нивоу, и не само у Украјини. За сада је решење да наставимо са транзитом руског гаса све док је то могуће. Као шеф компаније, дужан сам да обезбедим несметан транзит све док имамо техничке могућости за њега“, рекао је Витренко за Блубмерг ТВ
04:30 22.03.2022
Руски сенатори ће радити у заједничкој комисији са Државном думом на парламентарној истрази у вези са размештањем америчких биолошких лабораторија у Украјини, рекао је Григориј Карасин, шеф међународног комитета Савета Руске Федерације.
04:18 22.03.2022
Руски војници медицински су збринули мештане насеља Липци које су ранили украјински војници. Такође, лекарска помоћ се пружа и другим мештанима којима је потребно, а достављени су и лекови. Руска војска пружа помоћ и психонеуролошком стационару у околини тог места, у ком се налази 188 људи, а има великих проблема са снабдевањем водом.
03:42 22.03.2022
Руски војници доставили хуманитарну помоћ у Мелитопољ
Руски војници доставили су још једну партију хуманитарне помоћи, више од 20 тона, у Мелитопољ у Запорошкој области украјине, објавило је Министарство одбране Русије.
Помоћ је достављена преко пограничног пункта на Криму.
03:06 22.03.2022
Председник САД Џозеф Бајден и европски лидери разговарали су о ситуацији у Украјини.
Бајден је телефоном разговарао са лидерима Француске, Немачке, Италије и Велике Британије.
Разговор је обављен уочи Бајденовог пута у Европу касније ове недеље, где ће се састати са савезницима из НАТО, лидерима Г7 и лидерима Европске уније.
02:53 22.03.2022
Лажни наводи о „логорима“ у Маријупољу
Амбасада Русије у САД саопштила је како су наводи у појединим западним медијима да у Маријупољу наводно постоје „филтрациони логори“, непрофесионализам и лаж који прелазе све границе.
Раније су поједини западни медији, као што су Вашингтон пост, Гардијан и Форчун објавили како наводно у Маријупољу „одводе људе према списковима“, како би били затворени у радне логоре, па чак и ликвидирани.
Шеф ДНР Денис Пушилин демантовао је такве наводе.
Из Амбасаде Русије у Вашингтону навели су како су такви наводи западних медија „инфромациони рат“.
02:45 22.03.2022
„Што пре Зеленски подигне белу заставу, мање су шансе да се Украјина распадне
Што дуже Володимир Зеленски одбија мирно решење ситуације у Украјини, то је већи ризик да та држава неће бити очувана у пређашњим границама, рекао је бивши посланик украјинске Врховне раде Алексеј Журавко.
„Што пре Зеленски подигне белу заставу, то ће бити боље за целу Украјину и њен интегритет, тиме ће бити веће шансе да она буде очувана у пређашњим границама и да се не дозволи распад државе. Сада Зеленски, продужавајући да испуњава наредбе Англосаксоанаца и Американаца, гура Украјину до губитка неких територија“, рекао је Журавко.
Бивши посланик наводи како Зеленски користи украјински народ као „топовско месо“.
02:16 22.03.2022
„Вол стрит џурнал“: САД шаљу Украјини совјетске ПВО системе
Сједињене Америчке Државе послаће Украјини ПВО оружје које потиче још из времена Совјетског Савеза, а набављено је како би САД стекле увид у војну технологију СССР, тврди „Вол стрит џурнал“.
Према наводима тог листа, ради се о оружју које је старо деценијама, а међу системима је и самоходни ракетни лансер „Оса“. Међутим, САД неће доставити Украјини систем С-300, којим су наводно набавиле 1994. године.
01:58 22.03.2022
Авиони војно-транспортне авијације Источног војног округа у Русији доставили су око 100 тона хуманитарне помоћи житељима ДНР и ЛНР.
Укупно је прикупљено око 140 тона помоћи у регионима Далеког истока Русије, од којих је 100 већ достављено.
01:17 22.03.2022
Грађани Крима, ЛНР и ДНР очекују признање од Кијева
Грађани Крима и Луганске и Доњецке Народне Републике очекују да Кијев призна њихов статус после завршетка специјалне војне операције Русије на територији Украјине, рекао је Кирил Степанов, заменик опуномоћеника председника Русије у Јужном федералном округу
Степанов је додао да „општи ток догађаја у суседној држави омогућава да се са великом вероватноћом претпостави како ће се све тако завршити“.
00:31 22.03.2022
Седница Генералне скупштине УН о Украјини
САД, Француска, Украјина, Естонија, Грузија, Канада, Немачка и неколико других земаља затражиле су наставак хитне специјалне седнице Генералне скупштине УН на тему Украјине, наводи се у писму Абдула Шахида, председавајућег Генералне скупштине.
Шахид наводи да ће се заседање одржати 23. марта у 15 сати по средњеевропском времену.
23:52 21.03.2022
Бајден: САД немају биолошко и хемијско оружје у Европи, нема га ни Украјина
Председник САД Џо Бајден изјавио је да та држава нема биолошко и хемијско оружје у Европи.
„То је неистина, гарантујем“, рекао је Бајден на састанку са представницима бизниса. Он је додао да ни Украјина нема биолошко нити хемијско оружје.
Бајден је изјавио како руске власти оптужују САД и Украјину у вези са биолошким и хемијским оружјем јер је то „јавни знак да Русија разматра да га употреби“.
Министарство одбране Русије раније је објавило да су САД са више од 200 милиона долара финансирале ради биолабораторија у Украјини, које су учествовале у америчком војно-биолошком програму.
23:47 21.03.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Зеленски: Спреман сам да причам са Путином о Криму и Донбасу, питање компромиса нека реши референдум
23:24 21.03.2022
Русија штити све од нуклеарног рата
Не можете лишити људе права на слободу говора, али учесници антиратних акција морају да схвате шта се дешава, да Русија спроводи специјалну операцију у Украјини да заштити све од нуклеарног рата, рекла је Татјана Москалкова, руски омбудсман.
22:20 21.03.2022
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала