- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Совјетска ракета „Метеорит“: Крстарећа стратешка ракета која је утрла пут „Циркону“ /видео/

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирања руске хиперсоничне ракете "Циркон"
Тестирања руске хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Идеје о хиперсоничним авионима совјетског научника Владимира Челомеја за сада остају актуелне само на папиру, међутим, инжењери његовог времена су успели да направе ракету која је блиска хиперзвучној. У питању је ракета „Метеорит“ која припада крстарећим стратешким ракетама и може да савлада интерконтинентална растојања.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„У првој половини 70-их година прошлог века САД су одлучиле да започну развој новог вида стратешког наоружања. Крстареће ракете које су базиране у морима су тада добиле назив ‘Томахавк’. Било је неопходно дати неки асиметрични одговор и Владимир Челомеј је схватио да чак и са истим бројем подзвучних крстарећих ракета истог типа, паритет неће бити обезбеђен“, изјавио је заменик генералног директора за комуникације „НПО Машиностројеније“ Антон Дегтјајев телевизији "Звезда".

У условима када је СССР био окружен војним базама НАТО-а било је потребе да се измисли ракета која може да лети хиперзвучном брзином. Тако је настала ракета „Метеорит“ која је могла да савлада 5.500 километара. Ракета је личила на хиперсонични авион Ту-144 са носем у облику купе. За „Метеорит“ су прављени нови и специјални материјали.
Ракета је могла да се лансира са подморнице и са авиона Ту-95.
„Циркон“ је као и „Метеорит“ прво рађен у две верзије, за употребу на мору и у ваздуху. Купац је тада донео одлуку да у првој фази направи морску верзију ракете.
Ракета „Метеорит“ је веома била биска „Циркону“ и практично се није видела на радару.

„ПВО систем је лансиран и за то су била активирана два модерна противавионска комплекса. Међутим, чак и познавајући путању лета и време лансирања, искључена су ваздушна средства заштите, програм маневрисања ракете није радио и могли су да је погоде само путем другог лансирања противракетама“, рекао је Дегтјарев.

„Метеорит“ се сада налази на постаменту на тргу поред компаније „НПО Машиностројеније“ као симбол напредне технологије СССР-а. Све оно што је био велики плус за „Метеорит“ је наследио „Циркон“.
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
РУСИЈА
Тачно у мету са раздаљине од 450 километара: Руска војска открива детаље тестирања ракета „Циркон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала