- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Житель идет к подъезду разрушенного дома на окраине Мариуполя - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински националисти мучили људе у Донбасу; Исцурио амонијак у близини украјинског града?

Пратите нас
Данас је 25. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Борбе се воде на четири фронта: Кијевски, око Харкова, око Доњецка и на југу – из правца Крима. Паралелно се врши евакуација становништва из ратних зона. Мете руске авијације су увек војни објекти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
06:39 21.03.2022
05:56 21.03.2022
Уличне борбе између кијевских снага и Народне милиције ЛНР воде се у граду Рубежноје у Севернодоњецком рејону ЛНР, посведочили су мештани.
Раније је саопштено да је тај град прешао под контролу ЛНР.
05:25 21.03.2022
Исцурео амонијак у близини украјинског града Суми
Шеф администрације Сумске области у Украјини Дмитриј Живицки изјавио је да је у фабрици „Сумихимпром“ исцурио амонијак. Према његовим речима, инцидент се догодио у 4.30 сати по локалном времену, а угрожена је зона од 2,5 километра око фабрике, која обухвата место Новоселица, док сам град Суми није угрожен. Живицки је навео да се ради на санирању проблема.
Раније је руско Министарство одбране упозорило да украјински националисти припремају провокације уз примену отровних хемијских супстанци у бројним украјинским насеља с намером да за то оптуже руску војску.
„У месту Суми у хемијској фабрици ‘СумиХимПром’ националисти су минирали складишта са амонијаком и хлором у циљу масовног тровања житеља те области ако у град уђу јединице руске војске“, рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
05:13 21.03.2022
Кијевске власти не би требало да се односе ка признању руског статуса Крима као да од тога зависи будућа државност Украјине, рекао је шеф комитета кримског парламента за међународне односе Јуриј Гемпел.
04:21 21.03.2022
Украјинске власти спроводиле Донбацид
Украјински националисти затварали су и мучили све људе у Донбасу који нису били сагласни са потезима кијевског режима или су се изјашњавали против њега, рекла је Дарја Морозова, омбудсман Доњецке Народне Републике.
„Старешина ослобођеног села Талковка рекао је да је, док су били под украјинском војском, главно било да ћутите. Јер, у супротном, одвели би вас на аеродром у Маријупољу. Поново се помиње добро позната локација, аеродром Маријупољ, познат и као „Библиотека“. Ту су се, према информацијама које имамо од 2014. године, дешавали систематска тортура и убиства. Ту су и масовне гробнице“, рекла је Морозова.
Она је додала да се сада, када се ослобађају територије које је раније окупирала украјинска војска, „потврђују од раније познате чињенице чудовишних преступа украјинских националиста и кијевских власти“, али испливавају и нови еклатантни докази њихових поступака.
„Геноцид у Донбасу бујао је на тим територијама, јер су била повређена сва основна права наших грађана који живе на територији ДНР. То није био геноцид, него Донбацид, јер се украјинска власт трудила да уништи цео народ Донбаса који говори руски. Убеђена сам да се то неће догодити и да ћемо уништити фашизам који буја на територији Украјине“, рекла је Морозова.
03:36 21.03.2022
Амерички председник Џо Бајден у Конгресу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
СВЕТ
Бајден иде у Пољску: Амерички председник после самита НАТО у посети Варшави
03:03 21.03.2022
Пољски вицепремијер: ЕУ не шаље помоћ иако примамо избеглице, и даље држи санкције против нас
Европска унија не обезбеђује материјалну помоћ Пољској у условима кризе у Украјини, задржавајући притом санкције које су уведене Пољској, рекао је потпредседник владе те земље Петр Глински.
Упркос помоћи украјинским избеглицама, Пољска се налази под санкцијама Брисела које су уведене због „кршења демократских права“, рекао је Глински.
„ЕУ не шаље реалну материјалну помоћ. Воде се разговори, дају се обећања, а ми трошимо наш новац и организујемо наше људе, покушавајући да урадимо шта је могуће у тој ситуацији. Са друге стране, санкције против Пољске, које имају политичку позадину, и даље су на снази“, подвукао је Глински.
Истовремено је изразио бојазан да ЕУ неће хтети да се бори у случају потенцијалног проширења конфликта јер „није уверен да је у стању да жртвује свој живот, заштити своје вредности, своју породицу и свој народ“.
Он је критиковао и идеју француског председника Емануела Макрона о формирању европске војске, јер то, како је рекао, „може да дестабилизује континент“ и истакао како „преферира НАТО“.
02:54 21.03.2022
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
РУСИЈА
Медији: ЕУ разматра нове санкције против Москве, Немачка се противи нафтном ембаргу
01:22 21.03.2022
Украјинске националисте из Маријупоља чека трибунал
Након потпуног чишћења Маријупоља, тим омбудсмана ДНР, заједно са правосудним органима Републике, ући ће у град и прикупити доказе о свим злочинима украјинских националистичкихбатаљона за трибунал, рекла је Дарија Морозова, омбудсман у ДНР.
„Наставићемо исти посао који се сада обавља на свим ослобођеним територијама, на пример, у граду Волноваха. И свимаонимакоји су прекршили закон, сви они који су прекршили Женевску конвенцију и норме међународног права, али и принципе украјинског законодавства, прети суђење. То ће се разматрати у будућем трибуналу, нећемо одустати“, рекла је Морозова.
01:11 21.03.2022
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
СВЕТ
Америка спремна да прошири санкције против Русије, упозорење Кини
01:07 21.03.2022
У Маријупољу ради само једна болница, али због недостатка медикамената, сви захвати се раде „на живо“, рекла је мештанка Маријупоља која је успела да напусти град.
„Ради једна болница, раде хирургија, дечје инфективно одељење... Можда је то и једина болница у целом Маријупољу која није разрушена. Међутим, пошто нема медикамената, све се ради „на живо“ и прва помоћ се тако указује. Једино се можда тако не раде операције унутрашњих органа. Хитну помоћ нисмо видели“, рекла је саговорница РИА Новости.
00:57 21.03.2022
Становници Мариупоља који су успели да напусте град рекли су да се осећају безбедно у месту Безимено где су евакуисани.
„У сваком случају сада смо безбедни, не страдамо од експлозија, не морамо да се сагињемо и клечимо јер знамо да бомбе овде неће долетети“, рекао је један од евакуисаних мештана за РИА Новости.
00:27 21.03.2022
У Маријупољу више нема сигурних места
Становница Маријупоља, која је побегла из града, испричала је да у граду нема сигурних места, чак ни подрум не може бити поуздано склониште.
„Уопште не очекујемо да се вратимо у град. Зато што нема кућа, нема станова, они су уништени“, рекла је саговорница РИА Новости.
Мештани Маријупоља воду добијају из базена дечјих вртића, каже становница тог града.
„Седимо у подрумима. Тражимо воду у некој канализацији. И враћамо се у подрум... Град је јако уништен. На пример, била је деветоспратница са шест улаза – нема је. Спаљена је и гранатиран. А има их много. И скоро цео Маријупољ је такав", рекла је саговорница агенције РИА Новости.
00:20 21.03.2022
Потпредседница украјинске владе: Нема говора о предаји и полагању оружја
Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук одговорила је на предлог Министарства одбране Русије да се спасу цивили из Маријупоља и изјавила да „град неће бити предат“.
Шеф Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације, генерал-пуковник Михаил Мизинцев, рекао је у недељу да Русија инсистира на писаном одговору Кијева пре понедељка у пет ујутру на предлоге за спасавање цивила у Маријупољу и градске инфраструктуре. Министарство одбране Русије позвало је међународне хуманитарне организације, укључујући УН, ОЕБС, Црвени крст, да помогну у евакуацији становника Маријупоља
„Не може бити говора о било каквој предаји, полагању оружја. О томе смо већ обавестили руску страну", рекла је Верешчукова за украјинску Правду. Она је додала да је Кијев о томе обавестио и УН и Међународни комитет Црвеног крста.
00:09 21.03.2022
Украјинска војска после поноћи по локалном времену испалила је 20 ракета из бацача „Град“ на Петровски рејон Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
Украјинске снаге су такође неколико сати пре тога испалиле 20 ракета из „Града“ на исти део Доњецка.
00:03 21.03.2022
Украјина је забранила возачима да користе видео-камере у аутомобилима, рекао је саветник министра унутрашњих послова те земље Антон Герашенко. Забрањено је снимање путева, важних објеката, објеката инфраструктуре, као и војних јединица које се крећу или су стациониране на неким локацијама.
Забрана је уведена у целој земљи, а посебно у деловима где се одвијају борбена дејства, рекао је Герашенко.
00:00 21.03.2022
Премијер Словеније Јанез Јанша рекао је да ће та земља у скорије време вратити своје дипломате у Кијев. Словенија је повукла дипломате из Кијева у Румунију после почетка специјалне операције Русије у Украјини.
Јанша је на Твитеру написао како су се дипломате добровољно пријавиле да се врате у Кијев, те да Словенија ради на томе да се и дипломате из ЕУ врате у ту земљу.
22:23 20.03.2022
22:09 20.03.2022
21:16 20.03.2022
Припадници Народне милиције ДНР на оклопном возилу пролазе кроз Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
РУСИЈА
До сутра ујутро у пет: Рок за писани одговор Кијева на предлог о спасавању цивила из Маријупоља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала