- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

За најлепшу српску реч стигло 905 предлога

© PixabayДечак
Дечак - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите насTelegramOdyssey
У оквиру манифестације „Март, месец српског језика“ бира се најлепша реч у нашем језику. Пристигло је 905 речи, а послали су их ученици из целе Србије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Предлагали су речи које сматрају необичним, лепим и њима важним, а одлуку о томе која је победник данас ће донети Комисија коју сачињавају професори Филолошког факултета у Београду проф. др Рајна Драгићевић, проф. др Весна Ломпар и мср Весна Николић.
„Неће нам бити лако да изаберемо јер су све речи најлепше“, каже за Новости проф. др Рајна Драгићевић.
„Послали су нам их ученици различитог узраста – од петог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе из целе Србије. Акција је покренута са жељом да се деца мотивишу да размишљају о српском језику, о речима и њиховим значењима“, наводи она.
Тако су Комисији стигле речи из Аранђеловца, Београда, Велике Плане, Власотинца, Врњачке Бање, Горњег Милановца, Деспотовца... Јавила су се и деца којима је српски језик матерњи из Америке, Италије, Луксембурга, Немачке, Норвешке, Француске, Словеније итд.
„Неке су лепе јер се односе на највеће вредности (нпр. мајка, пријатељ, нада, срећа, завичај), неке носе дубоку симболику (огњиште, шајкача, бадњак, расковник, дедовина)”, истиче професорка Драгићевић.
„Има и оних које су занимљиве јер су дијалектизми и архаизми, а ученици су их чули од својих старијих (фрцокла, трло, бајкати). Пажњу привлаче и оне речи које су и значењски и творбено обележене (мироношче, мркосвестица, благодарити, благовање)“, наводи она.
Рајна Драгоћевић оцењује да све речи које су пристигле, као и велика заинтересованост ученика да их шаљу, говори о томе да су деца спремна да се замисле над својим језиком, али и над вредностима које су именоване изабраним речима.
„Иако ће се Комисија састати данас, унапред могу рећи да су све речи победници, као и они који су их послали“, каже проф. Драгићевић уз напомену да ће све изабране речи, образложења и подаци о ученицима бити објављени.
Иначе, када је одлучено да се бира најлепша српска реч, професори српског језика из целе Србије о томе су обавештени преко Друштва за српски језик и књижевност, то су пренели својим ученицима, а онда су се ђаци добровољно јављали и слали реч коју сматрају најлепшом.
Били су замољени да изаберу реч која их посебно привлачи својим значењем, звучањем или због тога што су је чули од неког из породице или окружења до кога им је посебно стало. Такође, требало је и да напишу одакле или од кога су сазнали за реч коју су изабрали, шта она значи и због чега сматрају да је та реч најлепша, преносе Новости.
У оквиру манифестације „Март, месец српског језика“, коју организује Друштво за српски језик и књижевност у сарадњи са Катедром за српски језик Филолошког факултета, сваког уторка одржавају се кратка научнопопуларна предавања наставника и сарадника Катедре за српски језик. Предавањима могу присуствовати сви који су заинтересовани за језичка питања, а одржавају се у сали 11 Филолошког факултета Универзитета у Београду.
Књига   - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
КУЛТУРА
Бира се најлепша реч српског језика
Четворојевађеље манастира Студеница изложено у галерији САНУ - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
КУЛТУРА
Постовати, шеровати, лајковати: Да ли су нам друштвене мреже угрозиле језик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала