- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: САД нема биолошко и хемијско оружје у Европи

© AP Photo / Patrick SemanskyАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе немају биолошко и хемијско оружје у Европи, изјавио је председник САД Џозеф Бајден.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„То једноставно није истина, гарантујем“, рекао је Бајден на састанку са представницима бизниса.
Према његовим речима, Украјина такође нема таква средства. Како је навео, не оптужују руске власти САД и Украјину без разлога – „то је јасан знак да он (председник Русије Владимир Путин) размишља о употреби обе ове врсте“.
Амерички председник је додао да Украјина има довољно одбрамбене опреме да изврши своје задатке.
„Идеја да им недостаје софистицирана опрема није тачна“, истакао је Бајден.
Он је напоменуо да, према проценама војске САД и НАТО, Украјина има све што је потребно да настави „оно што раде“.

О америчким биолабораторијама у Украјини

Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, саопштио је раније начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов. Све за наставак америчког војно-биолошког програма већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије, објаснио је он.
Иначе, Конвенција и забрани испитивања, производње и складиштења залиха биолошког и токсичног оружја и о њиховом уништавању била је први међународни споразум који је забранио одређене врсте оружја за масовно уништење.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
РУСИЈА
Небензја: Након специјалне операције у Украјине испливаће много ружних ствари
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала