- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Сваки трећи Немац престаје да вози ауто, лоше прогнозе за немачку привреду

CC0 / Pixabay / Ауто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Прогнозе за немачку привреду до краја годину говоре да ће БДП достићи до краја године раст од само 2,2 до 3,1 одсто насупрот ранијим прогнозама, а анкета коју преноси агенција ДПА показује да нешто више од трећине возача ове земље планира да остави аутомобил код куће због енормног скока цена горива на пумпама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Анализа YoyGova открила је да то ради већ 22,9 одсто возача, док их још 12 процената намерава да убудуће мање вози.
Како преноси немачка агенција, новац је ту главни фактор: 49 одсто испитаника изјавило је да жели да „скине ногу с гаса“ како би „уштедели новац“. За њих 16 одсто је очување животне средине разлог за такву одлуку, док 14,9 процената Немаца жели да се више посвети вежбању, преноси портал Инвеститор.
Према резултатима истраживања, три четвртине испитаника каже да у извесној мери зависе од свог аутомобила, делимично због недостатка опција у јавном транспорту. Око половине возача користи ауто најмање пет пута недељно.
Ситуација у Украјини донела је скок цена горива до неслућених нивоа у Немачкој, подсећа агенција, јер бензин тренутно кошта просечно 2,09 евра за литар а дизел гориво је 2,16 евра, према подацима аутомобилског удружења АДАЦ.
Возачи са мање скрупула могли би се чак окренути другачијој тактици како би смањили издатке за гориво: крађи.
„Може се претпоставити да ће крађе постати учесталије“, казао је портпарол Федералне асоцијације БГЛ. „Међутим, не обавештавају нас о сваком случају јер се и ретко пријављују такве крађе“, казао је он.

Лоше прогнозе за немачку привреду

Институт за економска истраживања ИФО из Минхена смањио је прогнозу раста Немачке и сада предвиђа да ће бруто домаћи производ земље достићи ове године највише 2,2 до 3,1 одсто, изјавио је Тимо Волмерхојзер, шеф одељења за прогнозе у ИФО-у.
Институт је у децембру предвиђао економски раст Немачке од 3,7 одсто за ову годину.
Насупрот успоравању привреде, инфлација ће вероватно расти брже него што се раније очекивало и достићи ће између 5,1 и 6,1 посто, уместо 3,3 процента колико је предвиђано у децембру, наводи се у саопштењу Института достављеном Танјугу.
Волмерхојзер је рекао да ситуација у Украјини успорава економију кроз комбиновано дејство знатно виших цена робе, санкција, све тешња уска грла у снабдевању сировинама и полупроизводима и подизањем степена економске неизвесности. Све у свему, раст потрошачких цена ће само у првом тромесечју срезати куповну моћ Немаца за око 6,0 милијарди евра.
„Истовремено, пуне књиге наруџбина производних компанија и нормализација ситуације с пандемијом короне требало би да подстакне економски раст у наредној години који се процењује у распону од 3,3 и 3,9 процената, док се очекује да ће инфлација пасти на око 2,0 одсто“, додао је Волмерхојзер.
Заставе САД и Немачке - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
ЕКОНОМИЈА
„Споразум века“: Немачка грца и смрзава се данас, ал зато Америка „помаже“ за шест месеци
Пластични тањирић ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
ДРУШТВО
Месо је само почетак: Запад чека шок - гнев према Русима може да се окрене ка домаћим елитама
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Криза узела данак у Немачкој: Десетине хиљада људи остало без посла због несташица материјала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала