- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад у туђем оку види трун, а у сопственом не види балван, пример – Југославија

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Западне земље покушавају да критикују Русију у ситуацији са Украјином, али не желе да се присете злочина које су починиле, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, наводећи као примере нападе на Југославију, Либију и Ирак.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Све критике Париза и других западних представника Запада на рачун Русије, по правилу, јасно се уклапају у темељ истине: 'Видимо трун у туђем оку, а у сопственом не видимо балван'. Пре него што почну да дискутују на тему ратних злочина, требало би да се присете сопствене историје ваздушних напада на Југославију, Либију, Ирак“, истакла је Захарова.
Немоћни бес је настао у Америци због пропалих планова да од Украјине направе упориште за нападе на Русију, напоменула је она.
„Понашање америчке администрације је апсолутно неприхватљиво, нечувено понашање, а диктирано је таквим немоћним бесом, јер је пропао план да се Украјина претвори у анти-Русију, а да се затим она искористи као велико упориште за наношење удара на територију наше земље. Тај гнев је практично довео Вашингтон до виртуелне тачке без повратка у билатералним односима“, рекла је дипломата, додајући да се очигледно није претпостављало да ће Русија издржати тај удар.

Лондон потврдио: План НАТО-а био да Кијев има нуклеарно оружје

Истовремено, портпаролка је навела да недавни разговор британског министра одбране Бена Воласа са руским пранкерима потврђује планове НАТО-а да Украјина добије нуклеарно оружје.
Конкретно, на питање пранкера, који су позвали Воласа представљајући се као украјински премијер Денис Шмигаљ, да ли је Лондон спреман да подржи нуклеарни програм Украјине, јер би Кијев „желео да настави нуклеарни програм у циљу заштите од Русије“, британски министар је одговорио да „мора да разговара о томе са британским премијером, али да ће Британија подржавати Украјину као пријатеља у било ком избору који направи“.
„Није изненађујуће што британски министар није могао да разликује шаљивџије од украјинских званичника, то остављам суду британске јавности. Запањило ме је нешто друго, а то је лакоћа с којом британски званичници говоре о теми поседовања нуклеарног оружја у Украјини, у принципу, о могућности британске подршке таквом развоју догађаја“, нагласила је Захарова.
Према њеним речима, то код њих не изазива „ни протест, ни питања, па чак ни неку врсту страха“.
„То потврђује само једно, односно да су постојали такви планови. Такве планове није имала само Украјина, имао их је и НАТО и они су били спремни за то, за такав развој сценарија“, оценила је портпаролка.

Цео свет под терористичком претњом због Америке

Западне земље су испорукама оружја Украјини створиле терористичку претњу не само за Европу, већ и за остатак света, напоменула је Захарова.

„Нека се наши западни партнери после не изненаде када оружје које су дали кијевском режиму исплива на најнеочекиванијим местима, као што им се то одувек дешавало током историје. Својим активностима створили су терористичку претњу не само за Европу, већ и за свет у целини. Већ смо видели како су цивилни авиони обарани и раније, баш када су екстремисти, терористи, милитанти користили преносне ПВО системе које су испоручиле Сједињене Америчке Државе у оним регионима света у којима су подржавали или промену режима или умерене екстремисте и терористе где су сматрали да је потребно да подрже демократију“, објаснила је она.

Како каже, западне специјалне службе и Служба безбедности Украјине активно регрутују милитанте са Блиског истока како би их употребили против Русије.

Шта је главна препрека на преговорима са Кијевом

Говорећи о преговорима делегација Русије и Украјине, Захарова је рекла да се они настављају у формату видео-конференције.
„Тренутно се путем видео-конференција настављају преговори руске и украјинске делегације о нацрту споразума о решавању ситуације у Украјини и њеној неутралности. Разговара се о војним, политичким и хуманитарним аспектима“, навела је она.
Захарова је рекла да је главна препрека на преговорима са Украјином несамосталност кијевског режима.
„Шта је главна препрека? Несамосталност кијевског режима. Одлуке не доноси кијевски режим, а донете одлуке нису у складу са интересима народа, грађана Украјине. Све се то ради под утицајем Вашингтона преко одговарајућих канала везе, одлуке се представљају као одлуке украјинске стране а заправо оне нису одраз ни реалности, ни политике усмерене на интересе украјинске стране, државе. Иза кијевског режима су стручњаци који преко тог режима своје циљеве“, нагласила је дипломата.
Ако пођемо од тога да је напредак заправо кретање, развој и да се преговори одвијају, онда да, то јесте напредак, додала је она.

И даље постоји шанса за независну Украјину

Према њеним речима, Русија се нада да ће Кијев схватити неминовност мирног решења проблема демилитаризације и денацификације Украјине, њеног претварања у неутралну државу зарад добробити становништва саме земље и целе Европе. „Што пре то схвате представници кијевског режима и њихови покровитељи, пре ће специјална војна операција бити завршена“, додала је она.
Портпаролка руског МИП-а је скренула пажњу на чињеницу да је руководство Украјине изгубило главну шансу да одржи јединство и независност земље још 2014. и 2015. године.
„Главну шансу за постојање Украјине унутар сопствених граница, за суверену независну Украјину, земља је већ изгубила, та прилика им је поново дата 2014. и 2015. године. Али сада још увек постоји шанса, заиста постоји упркос чињеници да сада чујемо много изјава о томе због чега уопште водимо дијалог“, истакла је Захарова.

Иницијатива Летоније – апсурдна

Дипломата се осврнула и на иницијативи Риге да се руским бродовима забрани улазак у луке Летоније, као и у луке земаља чланица ЕУ, рекавши да је она апсурдна и да ће то погодити саму балтичку земљу.
„У случају да Летонија и Литванија донесу још једну антируску одлуку, наши пловидбени токови биће преусмерени по потреби. Руске луке у басену Балтичког и Црног мора ће наставити да раде и да се убрзано развијају, али економски интереси европских земаља ће неизбежно трпети. Они то не могу не да разумеју“, додала је.
Генералштаб, НАТО агресија - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Нападом на Југославију САД бомбардовале међународно право
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала