- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На Сунцу откривени вртложни таласи који пркосе законима физике

© AP Photo / Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSLФотографија Сунца Европске свемирске агенције
Фотографија Сунца Европске свемирске агенције - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Нова врста високофреквентног акустичног таласа који се шири на Сунцу изгледа да пркоси теоријама научника.
Таласи се појављују на површини Сунца као образац вртлога који се крећу супротно од смера ротације Сунца. Проблем је у томе што се чини да се ови високофреквентни ретроградни вртложни таласи крећу три пута брже него што је теорија предвиђа – а физичари нису могли да утврде зашто.
Откриће указује да постоји нова соларна физика којом се треба бавити, а такође даје нови увид у унутрашња својства и активност Сунца.
Иако заправо не можемо да видимо унутрашњост Сунца, звезде су изузетне по томе што се њихови унутрашњи процеси често могу предвидети на основу површинске активности.
Конкретно, акустични таласи нам могу много рећи. Генеришу се близу површине, а затим се рефлектују, делимично или у потпуности, ка унутрашњости, где резонују стварајући акустичне осцилације. Научници проучавају ове осцилације да би сазнали више о унутрашњости Сунца.
Тим научника на челу са физичарем за соларне активности Крисом Хансоном са Универзитета „Њујорк“ у Абу Дабију проучавао је и анализирао такве податке, користећи податке доступне на основу 24 године посматрања.
У подацима су истраживачи пронашли веома конзистентан сигнал, који њихова анализа открива као присуство раније невидљивих таласа. Они су формирали образац вртлога на површини Сунца, са антисиметријом између северног и јужног пола, који се крећу насупрот ротације Сунца.
Чињеница да се ови таласи крећу три пута брже него што се очекивало представља загонетку. Тим је истражио бројне могућности за оно што се дешавало.
Прво, Кориолисова сила – начин на који се екватор ротирајућег сферног објекта креће брже од његових полова – изазива таласе вртлога, као што знамо да се може десити овде на Земљи.
Затим, постоје три механизма који могу утицати и модификовати таласе: магнетизам, гравитација или конвекција. Међутим, нико од њих није могао да објасни податке добијене из овог посматрања.

„Ако би се високофреквентни ретроградни таласи могли приписати било ком од ова три процеса, онда би то дало одговор на нека отворена питања која још увек имамо о Сунцу“, каже Хансон.

„Међутим, чини се да ови нови таласи нису резултат ових процеса, а то је узбудљиво јер доводи до потпуно новог сета питања“, пише „Сајенс алерт“.
Ово нам показује, кажу истраживачи, да су наше теорије о Сунцу сведене на ограничене информације којима мистерију не можемо разрешити.
Научници су пронашли таласе високе фреквенције у океану, који се шире и до четири пута више него што је предвиђено теоријом, и које се показало веома тешким за објашњење. Заједничко проучавање оба феномена могло би помоћи да се открије мистерија која стоји иза њих.
„Само постојање режима високофреквентне ретроградности и њихово порекло је права мистерија и може алудирати на узбудљиву физику у игри“, каже физичар Шраван Ханасоге са Универзитета у Абу Дабију.
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта се чује на Марсу: Научнике збунило изненађујуће откриће на црвеној планети
Космос - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто је ноћно небо тамно када свуда светли? Науци је било потребно 500 година да реши овај парадокс
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала