- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта се чује на Марсу: Научнике збунило изненађујуће откриће на црвеној планети

CC0 / Unsplash/Planet Volumes / Планета Марс
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Користећи опрему на роверу „Персеверанс“ за проучавање атмосфере на Марсу, научници су успели да установе брзину простирања звука на црвеној планети која се веома разликује од оне на Земљи. Оно што су открили могло би да доведе до чудних последица у комуникацији будућих Марсоваца.
Налази до којих су дошли научници сугеришу да би покушај разговора на Марсу могао да произведе чудне ефекте, пошто се чини да виши тонови путују брже од басова. С обзиром на то да људи не могу да дишу на Марсу, сигурно је да неће моћи да провере ову тврдњу, али је научницима било забавно да размишљају како би то изгледало, преноси Сајенс алерт.
Из научне перспективе, налази које је на 53. Конференцији о лунарној и планетарној науци објавио Баптист Чајд, планетарни научник из Националне лабораторије у Лос Аламосу, високе температурне осцилације откривене на површини Марса захтевају даља истраживања.

Брзина звука на Марсу изненадила научнике

Брзина звука није универзална константа. Може да се мења, у зависности од густине и температуре средине кроз коју путује. Што је медиј гушћи, то брже иде.
Зато звук путује око 343 метра у секунди у нашој атмосфери на 20 степени Целзијуса, али и 1.480 метара у секунди у води и 5.100 метара у секунди кроз челик.
Атмосфера Марса је много ређа од Земљине, око 0,020 килограма по метру кубном, у поређењу са око 1,2 килограма по метру кубном на Земљи. Самим тим је јасно да би се звук другачије путовао на црвеној планети.
Али слој атмосфере тик изнад површине, познат као Планетарни гранични слој, има додатне компликације: током дана, загревање површине ствара конвективно узлазно струјање које ствара јаку турбуленцију.
CC0 / Wikipedia/NASA/Public domain / Ровер и хеликоптер НАСА на Марсу
Ровер и хеликоптер НАСА на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Ровер и хеликоптер НАСА на Марсу
Конвенционални инструменти за испитивање површинских термичких градијента су веома прецизни, али због различитих сметњи могу дати погрешне податке. Срећом, ровер „Персеверанс“ има нешто јединствено: микрофоне који научницима омогућавају да чују звукове са Марса и ласер који може да покрене савршено темпиран звук.
Микрофон на Суперкаму је укључен за снимање звучних таласа док ровер ласером узима узорке стена и тла на површини Марса. Ово је, како се испоставило, омогућило Чајду и његовом тиму да измере време између удара ласера и звука који је стигао до микрофона Суперкама на 2,1 метар надморске висине, како би измерили брзину звука на површини.
Резултати поткрепљују претпоставке које су постављене коришћењем досадашњих сазнања о атмосфери Марса, и потврдили су да се звук простире кроз атмосферу близу површине брзином од око 240 метара у секунди.

Необичност која нигде није забележена

Међутим, необичност Марсовог променљивог звучног пејзажа је нешто што је потпуно изненадило научнике. Услови на Марсу доводе до једне необичности која нигде до сада није забележена.
„Због јединствених својстава молекула угљен-диоксида при ниском притиску, Марс је једина планета у Сунчевом систему у чијој атмосфери долази до промене брзине звука тачно у средини звучног пропусног опсега (20 Херца до 20.000 Херца)“, наводе истраживачи.
На фреквенцијама изнад 240 Херца, вибрациони модови молекула угљен-диоксида који се активирају сударом немају довољно времена да се опусте или врате у првобитно стање. Резултат тога је да звук путује више од 10 метара у секунди брже на вишим фреквенцијама него на ниским.
Ово би могло довести до онога што истраживачи називају „јединственим искуством слушања“ на Марсу, са вишим звуцима који ће пре стизати до слушаоца него нижим.
С обзиром на то да ће сви астронаути који ће у некада отпутовати на Марс морати да носе свемирска одела под притиском са опремом за комуникацију или да живе у стаништима под притиском, мало је вероватно да ће им ово представљати проблем – али би рецимо могло бити занимљиво писцима научне фантастике.
Пошто се брзина звука мења због температурних флуктуација, тим је такође био у могућности да користи микрофон за мерење великих и брзих промена температуре на површини Марса које други сензори нису могли да установе. Ови подаци могу помоћи у попуњавању неких празнина на планетарном граничном слоју Марса који се брзо мења.
Тим планира да настави да користи податке са Суперкама како би установили да ли дневне и сезонске варијације могу да утичу на брзину звука на Марсу, преноси РТС.
Фотографија коју је кинеска Национална свемирска управа снимила 4. јула 2021. године а објавила 9. јула, приказује површину Марса снимљену са кинеског ровера „Џуронг“. - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
„Роскосмос“ ће имати самосталну мисију на Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике
Насин ровер - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Црвена планета из потпуно нове перспективе: Објављени детаљни снимци са Марса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала