- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„БиоБајден“: Захарова открила „ђаволски план“ Америке у Украјини

© Фото : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureВојници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је америчку војно-биолошку активност у Украјини „ђаволском планом“ и, користећи отворене изворе, направила хронолошки списак активности САД у Украјини у војно-биолошком правцу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Отворени извори, као и документи који су процурили на интернет (укључујући и преко „Викиликса“) дају приближну представу о степену укључености америчких политичких елита у војно-биолошку активност у Украјини, написала је портпаролка на Телеграм-каналу, ставивши за наслов свог поста – „БиоБајден“.
„Превише је празнина у овом заиста ђаволском плану које тек треба попунити“, оценила је Захарова.
Како је напоменула, списак није свеобухватан.
САД су 1991. године покренуле програм за земље бившег СССР-а са циљем контроле/елиминације совјетског оружја за масовно уништење, укључујући и биолошко.
Две године касније – потписивање украјинско-америчког пакта за спречавање ширења оружја за масовно уништење.
Додатни протокол уз пакт Министарства здравља Украјине и Агенције за смањење одбрамбених претњи америчког Министарства одбране (DTRA) о спречавању ширења технологија, патогена и знања који се могу користити у развоју биолошког оружја потписан је 2005. године. Према речима Захарове, то је био почетак стварног преласка украјинског војно-биолошког потенцијала у руке америчких стручњака.
Велике америчке компаније војно-индустријског комплекса укључене су 2000. године у војно-биолошке активности у Украјини.
Од 2005. до 2014. године, уместо да уништи бројне објекте, компанија „Black & Veatch Special Projects“ која ради за DTRA, изградила је и унапредила осам биолабораторија, укључујући и у Одеси, која је од 2011. спонзорисана за проучавање „патогена који се могу користити у биотерористичким нападима“.
Сарадник Пентагона Нејтан Волф основао је 2007. биомедицинку компанију „Global Viral Forecasting Institute“ (касније преименована у „Global Viral“), која је имала за циљ непрофитно испитивање трансграничних инфекција, укључујући и у Кини.
Син америчког председника Хантер Бајден и посинак бившег америчког државног секретара Џона Керија, Кристофер Хајнц основали су 2009. инвестициону компанију „Rosemont Seneca Partners“.
Неуставни државни удар у Украјини 2014. године
Улазак Хантера Бајдена 2014 . у одбор директора украјинске енергетске компаније „Burisma Holdings“
Исте године се приватна непрофитна организација „Metabiota“ одвојила од компаније „Global Viral“, са циљем истраживања ризика пандемије. За чланове одбора „Metabiota“ именовани су Хантер Бајден, Нил Калахан и Џон Делош из компаније „Rosemont Seneca Partners“. Тада Пентагон почиње да финансира „Global Viral“ и „Metabiota“.
„Metabiota“ је 2014. показала интересовање за Украјину и апеловала на Бајденовог сина да „заштити културну и економску независност Украјине од Русије“.
„Metabiota“ и „Burisma Holdings“ су исте године почеле да сарађују на неименованом „научном пројекту у Украјини“.
Права сарадња „Metabiota“, „Global Viral“ и „Black & Veatch Special Projects“ у програмима Пентагона почела је те године.
Од 2014. до 2016. реализовани су уговори „Метабиота“ и Пентагона, укључујући пројекат вредан 300.000 долара у Украјини.
Америчка држављанка Уљана Надежда Супрун, потомак украјинских нациста, именована је 2016. на место вршиоца дужности министра здравља Украјине. Квалитативно је проширен програм сарадње Пентагона и Министарства здравља Украјине.
Исте године избио је свињски грип међу украјинском војском која је чувала биолошку лабораторију у Харкову. Преминуло је 20 особа, а инцидент је заташкан.
Бивши помоћник америчког министра одбране Ендрју Вебер именован је 2016. за шефа одељења глобалног партнерства „Metabiota“.
Исте године је структура оснивача „Global Viral“ Нејтана Волфа – фонд „EcoHealth Alliance“ укључена у истраживања о вирусима корона које преносе слепи мишеви у Истраживачком центру у лабораторији у Вухану.
Уговор између DTRA и Министарства здравља Украјине продужен је 2016. у договору са Министарством одбране Украјине.
Глобална пандемија мутираног корона вируса слепих мишева почела је 2019. године у Вухану.
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини почела је 24. фебруара 2022.
По хитном поступку је 24. и 25. фебруара 2022. покренуто уништавање сојева у биолошким лабораторијама у Украјини.
Говор заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд 8. марта 2022. када је отворено признала постојање сарадње између Сједињених Америчких Држава и Украјине у погледу патогена.
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Тражили смо приступ биолабораторијама, одбили су нас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала