- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико изненађење из свемирске капсуле: Астероид није оно што су научници мислили

© AP Photo / JAXA handoutОва компјутерска графичка слика коју је обезбедила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА) приказује астероид и истраживач астероида Хајабуса2.
Ова компјутерска графичка слика коју је обезбедила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА) приказује астероид и истраживач астероида Хајабуса2. - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Састав астероида Рјугу који се сматра једним од доносилаца воде на Земљу пре више милиона година, сада је подробније испитан и изведене су нове теорије о томе шта је то небеско тело по пореклу.
Астероид пречника око 980 метара припада такозваној астероидној групи типа Ц (има висок садржај угљеника). Јапанска свемирска агенција је 2014. године лансирала ка астероиду свемирски брод „Хајабуса 2“, а стигао је у јуну 2018. и проучавао га из орбите више од годину дана. „Хајабуса 2“ је чак послао четири ровера на површину астероида. Након завршног прикупљања материјала, пролетео је поред Земље у децембру 2020. године и оставио узорак.
Од свих научних резултата те импресивне мисије, најзанимљивији је да астероид Рjугу можда није астероид, већ остатак комете.
© Фото : Twitter / HAYABUSA2@JAXAФотографија снимљена са површине астероида Рјугу
Фотографија снимљена са површине астероида Рјугу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Фотографија снимљена са површине астероида Рјугу
Мисија „Хајабуса 2“ показала је да се Рјугу састоји од гомиле остатака. Уместо да буде један велики, монолитни комад стене, то је скуп мањих стена. Као и многи други астероиди, он је је шиљат и окреће се. Брза ротација га је исковала у шпицасти облик.
Аутори кажу да је „сценарио формирања Рјугуа највероватније катастрофалан судар већих астероида и накнадно споро гравитационо накупљање крхотина судара“.
Многи докази са „Хаjабуса 2“ подупиру идеју да је Рјугу астероид, што је теорија која важи од његовог открића 1999. године. Али једна ствар се не уклапа са дефиницијом астероида: Рјугу има високу концентрацију органске материје.
Ако је Рјугу астероид настао од рушевина сударом два мања астероида, зашто онда има толико концентрисане органске материје?
То питање је у срцу нове студије објављене у „Астрономикал џурнал летерс“ под називом „Астероид 162173 Рјугу: порекло комете“. Главни аутор је ванредни професор Хитоши Мјура са Универзитета у Нагоји.
У свом раду, аутори наводе не само да би Рјугу могао бити остатак комете, већ би слични астероиди са гомилом рушевина могли бити и бивше комете. Астрономи ове објекте називају објектима транзиције астероид-комета (ЦАТ).
Комете се формирају у удаљеним хладним крајевима Сунчевог система. За разлику од астероида, који су стене, комете су ледене и садрже стене и смрзнуте испаравајуће материје. Испаравајуће материје су углавном водени лед, али комете садрже и смрзнути угљен-диоксид, амонијак, метан и угљен-моноксид. Астрономи их понекад називају „прљавим снежним грудвама“.
© NASA . ISAS, JAXAАтстерои Рјугу
Атстерои Рјугу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Атстерои Рјугу
Комете такође имају невезану атмосферу. Када се приближе Сунцу, топе се неке испарљиве материје стварајући атмосферу. Атмосфера садржи прашину, као и испарљиве гасове. Али након што су много пута пролазиле близу Сунца, неке комете су изгубиле све своје несталне компоненте у свемиру. Оно што је остало је само камен. Оне се понекад називају и изумрле комете.
Рјугу се брзо ротира, што би могло проистећи из његовог претходног живота као комете. „Сублимација леда чини да језгро комете губи масу и смањује се, што повећава њену брзину ротације“, рекао је главни аутор Мјура у саопштењу за медије. „Као резултат овог окретања, језгро комете може стећи брзину ротације потребну за формирање облика ротирајућег врха.“
Према Мјури, хипотеза изумрле комете такође може објаснити висок садржај органске материје. Откривени органски молекули укључују угљеник, угљен-диоксид, метанол, карбонил сулфид, формалдехид, мрављу киселину, метан.
„Поред тога, сматра се да ледене компоненте комета садрже органску материју створену у међузвезданом простору. Ови органски материјали би се таложили на стеновитим остацима који су остали за собом док се лед преобликовао.“
Комете као што је Рjугу имају исту органску материју као и угљенични хондритни астероиди, али је концентрисана на површини, наводи „Сајенс алерт“.
Истраживачки тим је тестирао своју хипотезу на нумеричким симулацијама. Израчунали су колико ће времена бити потребно да Рјугу изгуби све своје испарљиве материје и постане камени остатак. Такође су израчунали повећање брзине ротације потребно да се астероид обликује у оно што је данас.
„Наша калкулација сугерише да је Рјугу некада био комета и да је био активан током првих неколико десетина хиљада година и да је провео остатак свог динамичног живота као астероид у рушевинама“, наводи се у студији. „Овај сценарио је у складу са динамичком еволуцијом савремених комета у Сунчевом систему.
Ова студија се фокусира на астероиде са три карактеристике: у облику врха, састав/морфологија рушевина и висока концентрација органских материја. Резултати показују да су Рјугу и слични астероиди прелазни објекти комета-астероид (ЦАТ).
© Фото : JAXA, NASAАстероиди близу Рјугу и Бену
Астероиди близу Рјугу и Бену - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Астероиди близу Рјугу и Бену
„ЦАТ су мали објекти који су некада били активне комете, али су изумрли и очигледно се не разликују од астероида“, објашњава Мјура. „Због својих сличности са кометама и астероидима, ЦАТ-ови би могли да пруже нови увид у наш соларни систем.
„Хајабуса 2“ је вратио своје Рјугу узорке на Земљу, а друга мисија ће ускоро учинити исто. Насина свемирска летелица ОСИРИС-РЕк посетила је астероид Бену, астероид веома сличан Рјугу, и вратиће своје узорке на Земљу 2023. Анализа ових узорака би требало да потврди да ли су Рјугу и Бену астероиди или ЦАТ.
Капсула која је слетела са узорцима прикупљенима свемирском сондом Хајабуса 2 на астероиду Рјугу - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2020
Јапан решaва највећу мистерију порекла живота
Свемирска капсула донела узорке због којих су научници вриштали од узбуђења /фото/
Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Први пут пронађени вода и органске материје на астероиду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала