- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад жели сломљену Русију да би се борио против Кине /видео/

© Sputnik / Михаил Метцељ/ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Си Ђинпинг на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње
Владимир Путин и Си Ђинпинг на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње  - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Језгро међународних односа од 1945. налази се у троуглу три велике силе – Кине, Америке и Русије. Америци је сада циљ да противника Русију одвоји од ривала Кине, сматра бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он подсећа да је Америка преко Никсона и Кисинџера успела да одвоји Кину од Русије чиме је заузела привилегован положај у том троуглу и налазила се у ситуацији да може да диктира услове.
„Када је Америка као једина суперсила почела да осећа дух новог времена, а то је да се стварају нови ослонци моћи који нису спремни да служе САД, већ својим интересима, Вашингтон није знао како да се постави и онда је пре три, четири године именовао Кину као ривала, а Русију као противника. Другим речима, треба се припремити за обрачун са ривалом тако што ће се елиминисати противник али не само елиминисати, него га претворити у савезника Запада за обрачун против Кине,” сматра Јовановић.

САД има јасан циљ који се већ спроводи

Постоји, додаје наш саговорник, традиционално уверење на западу да је Русија због деликатности у том троуглу потенцијални савезник Запада против Кине али не јака Русија, већ сломљена као што је била у време Јељцина.
Сада је задатак ове нове офанзивне политике Америке да преко својих савезника доведе до квалитативног слабљења Русије.
„Тако нешто се прво радило преко компромитовања у борби са братском Украјином и економског исцрпљивања како би дошло до социјалних и политичких незгода за власт и у крајњем њене смене. То је циљ који је јасан и он се спроводи,” рекао је наш саговорник.
Он сматра да је одувек словенски свет у односу на Запад био тертиан као нижеразредни, а када видимо да распад Југославије није изведен на миран начин, него уз пуштање крви зато што су тако архитекти желели, схватамо да је то урађено да би идеја југословенског заједничког државног простора била заувек уништена.
„Слично се ради и у Украјини јер на Западу сматрају да је Русија само са Украјином као интегрални делом неоспорива глобална сила. Зато им је толико важно да Украјину дефинитивно одвоје од Русије, јер су то ипак братски народи,” нагласио је бивши амбасадор СРЈ у УН.

Кина следи свoje интересе

Ипак, Јовановић оцењује, Русија је тога свега свесна, није ни без средстава која су довољна да буду ефикасни у случају да буде неке дрске политике. На крају, каже он, поставља се и питање да ли је Кини у интересу да остане сама и да изгуби савезника, а да он буде на другој страни?
„На сцени су велика прерачунавања. Запад, колико видимо, отворено позива Пекинг и упозорава не само да не буде савезник Русије него и да осуди тај акт али Кина као и свака велика земља има своје интересе и не може се рећи да желе да остану сами наспрам САД, већ је обрнуто. Имају и пуно упућујућих интереса са Русијом - зависе од енергетике, проласка кроз Арктик али су незаобилазни и “појас и пут” плус железница преко Сибира су неопходне Кини да транспортује своју робу,” сматра наш саговорник.
Та рачуница Запада да се разбије природни савез Русије и Кине нема много изгледа, каже Јовановић али још има много непознаница као и у свакој отвореној политичкој игри.

НАТО је све осим одбрамбене организације

НАТО је изгубио свој разлог постојања у тренутку када је хладни рат згаснуо и када се распустио њихов противник - Варшавски уговор. Од тада НАТО помало лута као нека врста утваре тражећи непријатеља. Није га могао налазити, јер га није било, а онда је, према мишљењу Јовановића, прво измислио несрећу Југославије коју су сами припремили и систематски изводили.
Ослобођени аеродором у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
СВЕТ
Ексклузивно из Донбаса: Ослобођење Маријупоља је питање дана – воде се тешке уличне борбе
„Нашли су тог квазинепријатеља у југословенској кризи али су и тада изашли из своје зоне одговорности - престали су да буду одбрамбена војна организација и постали агресивна, а нису се чак трудили да то објасне и оправдају. Током те агресије одржан је самит у Вашингтону на којем су најавили нову улогу НАТО, да он треба да интервенише свугде у свету где су угрожене западне вредности”, да Алијанса буде нека врста преторијанске гарде америчког империјалног поретка у свету, рекао је Јовановић.
Од тада се НАТО мешао где год је стизао, подсећа он, и у Авганистану и у Либији, био је све само не одбрамбена организација како је била дефинисана. Русија је и правно и политички потпуно умесно подсетила Запад да је њена безбедност угрожена припремањем неколико земаља, укључивши и Украјину, да уђу у НАТО.

НАТО игнорисао црвену линију Русије

Москва је лепо објаснила да је то црвена линија и тражили су разговоре. Уместо тога добили су одговор да нико не може да спречи неку земљу да изрази жељу да се припоји Алијанси.
„Та црвена линија Русије је сасвим оправдана, јер свако приближавање граница НАТО надомак Москве је аларм за узбуну чак толико да могу да у игру уђу и она забрањена оружја која се не помињу и уместо да то приме озбиљно, да разговарају, они су то игнорисали и форсирали Украјину да се припреми за дугорочан војни обрачун са Русијом”, нагласио је некадашњи шеф дипломатије СРЈ.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
СРБИЈА
„Србија није ничија слушкиња“: Вучић одговорио на питање о санкцијама Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала