- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто је откупна цена меда у Србији највиша на свету

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда
У Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Српски пчелари ове године за свој производ добијају вишу цену него пчелари из било које друге земље - 7,1 евро по килограму. Осим што је то у свету највиша цена меда, то је уједно и рекордна цена у откупу код нас.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Зоран Крстић из Власотинца 20-ак година живи од пчеларства, а сада је, каже, први пут задовољан откупном ценом меда.
„На велико је цена била 2,2 евра по килограму 2009. године. Од онда је сваке године расла, али не баш довољно. Тако да сада, тј. од прошле године је 7,1 евро. Сада сам изузетно задовољан“, каже Крстић.
Рекордну откупну цену српски пчелари постигли су пласирањем меда на домаће и страно тржиште без посредника.
„Сада сами пласирамо свој производ, немамо посредника, тј. нема приватне фирме која би тражила профит. Сав профит иде у руке пчелара кроз цену“, истиче Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчелaрских организација Србије.
Пчелари који су том послу посвећени по 30 или 40 година кажу да би сада тешко опстали да није добре цене.
„На пчелињаку од сто кошница треба минимум 2.000 евра. Кад срачунамо шећер, лекове да би сузбили вароу, гориво, амортизацију“, прича Радиша Стаменковић, пчелар из Кованлука код Мерошине.
Бојан Антић, председник Удружења пчелара Падина из Мерошине испричао је да имају проблема са количином због климатских промена највећим делом.
„Уложили смо у фабрику за откуп меда, сви пчелари су финансирали фабрику, али се то вратило кроз цену меда“, додаје Антић.
То што произвођачима иде већи део колача него раније не утиче на цену у малопродаји. Њу, кажу, формира кретање на светском тржишту.
„Већина пчелара и трговаца продаје мед за 1.200 динара, 1.200 динара па навише. Тако да се очекује ускоро да цене скоче, јер су већ залихе при крају. Разлог је тај“, указује Милош Здравковић, пчелар из Ниша.
Савез окупља око 8.000 пчелара који, зависно од године, произведу између четири и 10 хиљада тона меда. Од тога извезе се до 3.000 тона, пише РТС.
Мед и кошнице - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
ДРУШТВО
Брзи трикови који откривају лажни мед
Багдремов мед - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Зашто багремов мед у Србији кошта као суво злато
Мед - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Добра година на помолу: Српски мед обара рекорде на светском тржишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала