- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден: Имам своје мишљење о Путину, али нисам за смену власти у Русији

© AP Photo / Susan WalshАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе немају за циљ да промене власт у Русији, изјавио је амерички председник Џо Бајден, коментаришући своју изјаву из Варшаве да руски лидер Владимир Путин "не може да остане на власти".
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ја сам једноставно изражавао своју огорченост: Путин не треба да буде на власти, јер лоши људи не треба да наставе да чине лоше ствари. Али, то није значило да имамо политику за смењивање Путина на било који начин“, изјавио је Бајден у Белој кући.

Он је још додао да говор о руском председнику Владимиру Путину неће закомпликовати дипломатске односе.
Бајден је такође истакао да „не одступа од својих речи“ и да су оне одраз његових „личних осећања“ и „огорчености“ због руске операције у Украјини, али и да су проузроковане сусретом са украјинским избеглицама у Пољској.
Амерички председник је додао да му је „свеједно“ како ће руски председник реаговати на његове речи, али да не очекује да ће оне довести до ескалације око Украјине. По његовом мишљењу, политика руских власти изазива велику одбојност у свету.
Ифовут није искључио контакт с руским председником, али је дао до знања да то зависи од тога о чему ће желети да разговара његов руски колега.

Како се Путин променио

Бајден је још прокоментарисао и промену у понашању руског председника. Он сматра да се Путиново понашање променило од прошлогодишњег самита у Женеви, где је вођена нормална дискусија о покретању стратешког дијалога.
„Не знам шта се променило у његовој глави. Његово понашање се променило. Сетите се о чему смо разговарали. Говорили смо о успостављању стратешког дијалога о односима НАТО-а и Русије…о томе како повећати транспарентност и томе слично. То је била нормална дискусија“, истакао је Бајден.
Он такође тврди да је Путин знатно пооштрио своје захтеве који се тичу Украјине током разматрања тог питања са западним лидерима.

Хоће ли бити рата са Русијом?

Амерички лидер се осврнуо и на могућност рата са Русијом рекавши да је „копнени или нуклеарни рат“ са Русијом последње што би он желео.
„Последње што желим је да се упустим у копнени или нуклеарни рат са Русијом“, истакао је он.
Истовремено, Бајден је упозорио да ће случају да Русија примени хемијско оружје у Украјини, уследити „значајан одговор“. Он је одбио да конкретизује претњу.

Специјална операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Бајден је због специјалне руске операције у Украјини, а на крају посете Пољској и Европи протеклог викенда, одржао говор посвећен ситуацији у Украјини током којег је поново изнео низ оптужби на рачун Русије а обраћање је завршио речима да „Украјина никада неће бити победа за Русију“ и да руски лидер „не може да остане на власти“. Амерички лидер је још Путина назвао „ратним злочинцем“ и „касапином“.
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
РУСИЈА
Бајден: Путин је касапин, Кремљ: Чудне оптужбе од некога ко је позивао да се бомбардује Југославија
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Руског председника бира народ, а не Бајден
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Ово је преломни историјски тренутак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала