- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: У току је Трећи светски рат

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
У Русији се први пут од распада СССР-а на власти налазе војно-индустријски и цивилно-индустријски сектор, сматра бугарски политиколог Валентин Вацев.
Ова промена је, по мишљењу експерта, историјска и подсећа на догађаје од пре почетка Првог светског рата, када је дошло до сукоба индустријских капитала Велике Британије, Аустрије и Русије и низа других земаља.

„Специјална војна операција, може и да се заврши, и ја се надам томе, али је велики рат између индустријског и глобализованог капитала већ почела. И сада се налазимо на почетку великог рата између индустријског капитала на светком нивоу и глобализованог финансијског капитала. То је већ озбиљан рат, то није специјална војна операција“, изјавио је Вацев у емисији Бугарском националном радију.

Свет тренутно пролази кроз период од једнополарног ка мултиполарном светском поретку, навео је експерт. Америчким глобалистима у лику председника САД Џозефа Бајдена и Демократске партије се супротстављају Русија, Кина, Индија и читав низ других држава, међу којима и земље Блиског истока, Персијског залива, Африке и Латинске Америке.

„За мене је то почетак Трећег светског рата, који је обавезан пратећи фактор преласка из униполарног у мултиполарни свет. Овај процес доводи до стварања триполарног света: то су САД, које ће, наравно, остати један пол, Русија и Кина, а судбина Европе остаје нејасна“, сматра политиколог.

Према његовом мишљењу, НАТО претпоставља постојање једнаких права за све своје чланове, али актуелна бугарска елита сама „жестоко и хистерично“ одбацује идеју бугарске једнакости у војном, економском и политичком смислу у оквиру НАТО-а и Европске уније.
„Данас је у Бугарској на власти хистерична мањина, која размишља само о томе, како да се допадне газди Сједињеним Америчким Државама“, изјавио је бугарски експерт.
На констатацију новинара да Бугарска не намерава да пошаље оружје у Украјину, Ванцев је изјавио да је таква одлука диктирана другим разлозима. Он је навео да се нада да ће се конфликт ускоро завршити.
Одлука да се у Украјину не пошаље оружје је, пре свега, израз њиховог дубоког унутрашњег немира, да би покушај, да се Бугарска увуче мало више у дати војни сукоб, дестабилизовао владајућу коалицију. Овде се ради о мерама предострожности, о покушају да се избегне нешто још горе, а не добра воља“, сматра Вацев и додаје да, ако се сукоби не прекину, земља може следећег месеца да буде увучена у рат.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт: Европска унија хоће да искористи Русију као „банку крви“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала