- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нерви су нам јаки, а кожа дебела: Руска амбасада о непријатељским потезима Пољске

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда амбасаде Русије у Варшави
Зграда амбасаде Русије у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Одлуке пољских власти да блокирају средства на банковним рачунима који припадају руској амбасади, као и о масовном протеривању руских дипломата очигледно је тестирање живаца Москве, али нерви су нам јаки, а кожа дебела, изјавио је амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сматрам да је одлука пољских власти о тако масовном протеривању наших запослених – доказ признања високог квалитета њиховог рада, јер су у условима снажне контроле пољских власти, у непријатељском окружењу, моје колеге радиле координисано, енергично и ефикасно. Поносан сам на њих“, истакао је Андрејев.
Према његовим речима, 45 руских дипломата, на чијем је протеривању инсистирала Варшава, напустило је земљу. Власти те земље нису могле да изнесу никакве конкретне жалбе на рачун руских дипломата, нагласио је он.
„Тврдња да активности руских дипломата у Пољској није одговарала статусу у складу са Бечком конвенцијом ничим није потврђена. Очигледно, немајући других средстава да се супротставе ефикасном раду наших запослених, пољске власти су просто донеле одлуку о њиховом масовном протеривању“, констатовао је Андрејев.
С тим у вези, амбасадор је додао да су пољске власти, доносећи ту одлуку, врло добро схватале да ће „са руске стране уследити адекватне, сразмерне, а можда и реципрочне мере“.
„И пољска амбасада у Москви ће, са своје стране, бити значајно ограничена у својим могућностима. Али они су се одлучили на то, очигледно верујући да ће њихова добит од такве размене премашити њихове губитке“, сматра дипломата.
Амбасада Руске Федерације у Пољској и конзуларно одељење настављају да извршавају своје задатке, упркос протеривању 45 дипломата, додао је он.
Истовремено, он се осврнуо на одлуку пољских власти да блокирају средства на банковним рачунима који припадају руској амбасади.
С тим у вези, напоменуо је да ће амбасада Пољске у Русији радити тачно онолико колико и амбасада Русије у Пољској. Како каже, на пољским властима је да одлуче шта даље.

„Заиста желе да нас истисну одавде или да нам само тестирају живце, да тако кажем, да провере какви смо, бескорисно је нагађати. Нерви су нам јаки, а кожа дебела. Јасно смо ставили до знања нашим пољским такозваним партнерима да мере за замрзавање банковних рачуна амбасаде и стварање ненормалних услова за рад нашег дипломатског представништва овде сматрамо директним флагрантним кршењем конвенције о дипломатским односима“, истакао је Андреев.

Раније је портпарол министра-координатора обавештајних служби Пољске Станислав Жарин изјавио да је Агенција за унутрашњу безбедност Пољске саставила списак од 45 руских дипломата које сумњичи за шпијунажу и захтева њихово протеривање. С тим у вези, амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев потврдио је пријем ноте Министарства спољних послова Пољске о протеривању руских дипломата.
Украјински националисти из Азов батаљона током протеста у Кијеву. - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Подкаст
ЦИА и нацисти у Украјини | Нови Спутњик поредак
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Русија поручила Пољској: Знамо циљ протеривања наших дипломата – одговорићемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала