- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски министар енергетике: Друге земље не могу да замене руски гас

© AP Photo / Alik KepliczЦеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској
Цеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Одустајање од куповине руског гаса пре него што се пронађе нови извор је неозбиљно, изјавио је бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров коментаришући могућност да се Бугарска одрекне сарадње са „Гаспромом“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према речима бившег министра, да је могуће да се добију неопходне количине гаса из других извора већ би то било учињено.
Трећи енергетски пакет Европске уније, који је усвојен 2009. године управо има за циљ изолацију руског енергетског тржишта, али и након толико година Русија и даље снабдева Европу природним гасом. Удео природног гаса достиже 40 одсто, 30 одсто чини нафта, а угаљ – 46 одсто, навео је Овчаров.

„Зашто они стижу из Русије? Одговор је једноставан – јер је економски то најисплативија и најјефтинија опција за све који добијају енергетске ресурсе“, изјавио је бивши бугарски министар.

Што се тиче питања испоруке гаса из Азербејџана од тога не треба очекивати чудо, јер је његов обим познат: осам милијарди кубних метара за Италију, милијарда за Грчку и милијарда за Бугарску. Овчаров сматра да се руски гас такође не може заменити америчким течним гасом.

„Американци, једноставно, немају такве капацитете. Ове године су повећали испоруке у Европу на 10-12 милијарди кубних метара – шта је то? Русија испоручује скоро 200 милијарди кубних метара гаса (према речима Алексеја Милера, директора ‘Гаспрома’, Русија је током 2021. године испоручила 185 милијарди кубних метара гаса)“, закључује бивши бугарски министар енергетике.

Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Русија позива Европу: Не будите непромишљени, хоћете ли пуцати себи и у другу ногу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала