- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова америчка стратегија националне одбране: Русија названа „акутном претњом“

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Пентагон је у понедељак поднео америчком Конгресу нову стратегију националне одбране. Русија је у документу означена као „акутна претња светском поретку“, а Кина као „најважнији стратешки конкурент и изазов за Вашингтон“, следи из објављеног документа.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

По питању националне одбране, Вашингтон је издвојио четири кључне области: заштита земље пред „растућом претњом из Кине“, обуздавање „стратешких напада“ против Сједињених Америчких Држава и савезника, стварање стабилне војске и одбрамбеног екосистема, као и „обуздавање агресије, уз очување спремности у случају потребе за доминацијом у сукобу, дајући приоритет изазову који представља Кина у регионима Индијског и Тихог океана, а затим изазову Руске Федерације у Европи“.
„Русија представља озбиљну претњу, што показује сурова и ничим изазвана инвазија на Украјину. Наставићемо да сарађујемо са нашим савезницима и партнерима у НАТО-у како бисмо јачали снажно обуздавање руске агресије“, наводи се у документу америчког војног ресора.
Додаје се да ће Пентагон реаговати без одлагања како би одржао и ојачао обуздавање, при чему је „Кина наш најважнији стратешки конкурент и велики изазов“. Поред тога, Сједињене Америчке Државе се, према стратегији, суочавају са другим сталним претњама, укључујући Северну Кореју, Иран и насилне екстремистичке организације.
Пентагон је предао законодавцима поверљиву верзију стратегије. Некласификовани део документа биће објављен накнадно.
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РУСИЈА
Пентагон: Москва – најдиректнија претња, али Кина може да надмаши и Русију и САД по војној моћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала