- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поскупљење меса у Србији неизбежно упркос паду тражње

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесо у супермаркету
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Пад потрошње меса у Србији зауставио је повећање цена, али је поскупљење те намирнице неизбежно, јер се нагло смањује сточни фонд, а смањиће се и увоз после поскупљења меса у Европи, за око 50 одсто, упозорили су данас сточари.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић рекао је за Бету да је тражња живе стоке скоро потпуно стала, а да су цене сточне хране експлодирале и да се на производњи свиња губи 60-70 динара по килограму.

Сточна храна прескупа

„Свиње се продају по цени од 165 до 170 динара по килограму живе ваге, а минимално би килограм живе ваге требало да по овим ценама хране кошта 240 динара, да би произвођачи опстали. Товилишта и штале се убрзано празне, после наглог поскупљења сточне хране, јер је производња потпуно неисплатива и сточари гашењем производње смањују губитке”, рекао је Милићевић.
Истакао је да сточари из централне и других делова Србије, где се житарице мање гаје, ових дана спас траже у размени меса за кукуруз из робних резерви, јер је код трговаца његова цена од 42 до 45 динара по килограму.
Произвођачи су, како је рекао, у великом проблему, јер је сточна храна прескупа, а и када би хтели да је купе немају новац, јер не могу да продају стоку спремну за клање.
Он је рекао да је фонд свиња у Србији преполовљен у односу на период пре двадесетак година када је у њему било око пет милиона свиња, колико је тада трошило домаће тржиште.
Милићевић је рекао да тражња свињског и јагњећег меса минимално порасте пред велике православне празнике, али да то није ни близу периоду од пре неколико година.
Додао је да је сточни фонд толико уништен да сада нема довољно ни подмлатка ни стоке за тов.

Поскупљење неминовно

Сувласник месне индустрије „Матијевић” Бојан Матијевић навео је да је тражња меса опала за око 30 одсто и да потрошачи у Србији купују највише пилеће месо, јер је најјефтиније.
„Цена свињског меса од бута је замрзнута у нашим радњама на 579 динара, а килограм пилетине је 270 динара, што значи да потрошач за килограм свињетине може да купи два килограма пилетине”, рекао је Матијевић.
Додао је да је потрошња меса примерена куповној моћи, јер се највише купује пилетина, затим свињетина и на крају јунетина јер килограм јунећег бута кошта око 1.000 динара.
Цене стоке су, како је рекао, за произвођаче ниске јер је поскупела храна и енергија и килограм живе ваге свиња требало би да кошта најмање 200 динара, а да се не рачунају сви трошкови, а ако се рачунају, килограм би требало да кошта и 250 динара.
Поскупљење сточне хране ће, према његовим речима, неминовно натерати произвођаче стоке, а и месаре, да за извесно време подигну цене меса, сигурно у првом таласу 10-15 одсто. Садашње цене меса у касапницама су засноване на, како је рекао, ниским ценама живе стоке.
Истакао је да су субвенције у Србији за пољопривреду мале и да нису ни близу финансијским подстицајима које пољопривредници добијају у европским земљама, пренела је „Политика“.
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Од 1. априла нова ознака на месу у Србији: Више неће бити недоумица купаца
Трактор на њиви - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Прети велики скок цена: Какве невоље Србији доносе несташица и поскупљење вештачких ђубрива
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Српски ратари пред дилемом – шта и колико сејати овог пролећа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала