- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Остварени главни задаци прве фазе специјалне операције, сада је фокус на главном циљу

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаМинистар Сергеј Шојгу
Министар Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Остварени су главни задаци прве фазе специјалне војне операције у Украјини, сада можемо да се фокусирамо на главни циљ, а то је ослобођење Донбаса, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Он је током конференцијског позива најпре говорио о току специјалне операције.

„Главни задаци прве фазе операције су генерално испуњени. Знатно је смањен борбени потенцијал украјинских Оружаних снага, што омогућава да усредсредимо пажњу и главне напоре на постизање главног циља – ослобођење Донбаса“, нагласио је Шојгу.

Према његовим речима, током специјалне операције украјинске снаге су претрпеле значајну штету, ваздухопловство и ПВО системи су скоро уништени, а морнаричке снаге су „престале да постоје“.

„Остварена је доминација у ваздуху. Ваздухопловство и ПВО системи су практично уништени. Значајне губитке претрпеле су све јединице копнених и ваздушно-десантних снага“, напоменуо је он.

С тим у вези, министар је прецизирао да су Оружане снаге Украјине изгубиле 123 од 152 авиона, 77 хеликоптера од 149 и 152 ПВО система великог и средњег домета, од укупно 180.
Током протекле две недеље је ликвидирано је око 600 страних плаћеника, а више од 500 плаћеника напустило је земљу, каже Шојгу. С тим у вези, навео је да је као резултат удара високопрецизним оружјем на центре за обуку плаћеника, као и борбених губитака, регистровано смањење њиховог броја на територији Украјине.

Специјална војна операција у Украјини ће се наставити док не буду постигнути циљеви, истакао је руски министар одбране.

Како је рекао, руске снаге током операције активно помажу становништву Луганкске и Доњецке Народне Републике и Украјине да успостави миран живот.
„Активно пружамо хуманитарну помоћ становништву ЛНР и ДНР и, наравно, Украјини. Спроведено је већ 684 хуманитарних акција. У 210 насеља достављено је 6.079 тона помоћи“, додао је он.
С тим у вези, министар је приметио висок професионализам, храброст и пожртвованост руских војника током специјалне војне операције у Украјини.

Украјинска војска ствара претњу на Црном мору

Истовремено, Шојгу је рекао да украјинска војска непромишљено користи поједине врсте оружја што ствара претњу у различитим регионима, укључујући Црно море.
„Последице тога што украјинске Оружане снаге непромишљено користе поједино оружје манифестују се у различитим регионима“, оценио је.
Министар је, између осталог, приметио да је „на Црном мору створена стварна претња цивилној пловидби“. „Турска војска је неутралисала две морске мине у близини обала Румуније и Босфора“, подсетио је он.

Понашање Запада – неодговорно

Руски министар се осврнуо и испоруке убојитог оружја Украјини, рекавши да се Запад тиме понаша неодговорно, као и да би неконтролисане испоруке могле да створе претњу европским државама.
„Сматрамо неодговорном позицију Запада, који Украјини испоручује убојито оружје. Неконтролисана снабдевање тим оружјем становништва и плаћеника само погоршава ситуацију и у будућности може да представља претњу и самим Европљанима“, упозорио је Шојгу.
У исто време, констатовао је да ће Москва адекватно одговорити ако се спроведу планови бројних земаља НАТО-а да Украјини испоруче борбене авионе и системе ПВО.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Циљ специјалне операције није окупација Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала