- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика прекретница у Србији у лечењу опаке болести која се открива у поодмаклој фази

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаУзорци крви у лабораторији
Узорци крви у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
У свету око 58 милиона људи болује од хепатитиса Ц, а велика прекретница у лечењу те болести у Србији догодила се појавом савремене терапије чија је ефикасност до 99 одсто и захваљујући којој је то обољење могуће излечити у потпуности, поручено је на данашњем скупу у Београду.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ко је у већем ризику од обољевања

Др Томислав Преведен из Клиничког центра Војводине рекао је да рано откривање хепатитиса Ц, болести јетре, уз правовремено и адекватно лечење дају реалну наду за излечење.
„Вирус улази преко крви и после инкубације од 50-100 дана, настаје акутна инфекција која је непримећена. Било би добро да је примећена, јер када би се тада лечило, спречио би се прелазак у хроничну фазу болести“, казао је Преведен.
Преведен је рекао да се код пацијената симптоми јаве тек када је болест у поодмаклој фази, односно када се развије цироза или рак јетре, што смањује шансе за успешно излечење тог обољења.
Додао је да су неке особе у већем ризику од добијања хепатитиса Ц и навео да су то корисници дрога, промискуитетне особе које имају незаштићен сексуални однос, особе на дијализи, новорођенчад која добијају вирус од мајке, као и особе са тетоважом и пирсингом.
„Не постоји вакцина за хепатитис Ц и то је проблем. Да постоји, вакцинисале би се особе које су ризичног понашања, а које немају то обољење или особе које живе са особом која га има“, казао је Преведен на скупу „Све што знамо о хепатитису“, у организацији компаније „МСД Србија“, пренео је Танјуг.
Истакао је да је просечан пацијент који се лечи од хепатитиса Ц мушкарац који има око 40 година, а код којег инфекција траје од седам-10 година.
„Ово обољење се открива са закашњењем и то је главни проблем“, навео је Преведен.

Колико траје терапија

Др Ивана Милошевић из Клиничког центра Србије указала је да је у претходном периоду лечење пацијената који болују од хепатитиса Ц било отежано, те да су лекари били ограничени на мали број пацијената годишње, па су морали да врше њихову селекцију при лечењу.
Навела је да је 2018. године уведена савремена терапија у Србији и да је она револуционарна, јер је њена ефикасност и до 100 одсто, посебно, каже, код популације болесника који немају узнапредовалу болест.
„Терапија траје од осам до 12 недеља и ако немају узнапредовалу болест јетре излазе из здравственог система. По први пут у историји медицине ми смо у могућности да излечимо једну болест“, казала је Милошевићева.
Милошевићева је рекла да су најсавременије таблете које су успешне у лечењу хепатитиса Ц, веома једноставне за употребу, те да се пију једном или два пута дневно без нежељених ефеката или са њиховим минимумом.
Истакла је да је на иницијативу Министарства здравља израђена Национална стратегија за контролу хепатитиса, а која прати корак са стратегијом Светске здравствене организације.
„Тај документ је у процесу усвајања и добио је све позитивне оцене“, рекла је Милошевићева.
Из Удружења пацијената оболелих од болести јетре „Хронос“ Ивана Драгојевић каже да је лечење хепатитиса Ц много ефикасније откако је уведена савремена терапија.
„Покушавамо да ставимо у фокус да препознамо све могуће проблеме који доводе до потенцијалног заражавања, као што су козметички салони, где се ради трајна шминка, педикир и маникир. Ту се пружају услуге које могу да доведу до повреде, крварења, а нажалост не едукујемо довољно кадрове о свему томе“, навела је Драгојевићева.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
СРБИЈА
У Србију стижу најсавременији лекови за дијабетес, малигне болести, хепатитис
Нобелова награда за медицину додељена тиму за откриће вируса хепатитис Ц - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2020
Нобелова награда за медицину додељена тиму за откриће вируса хепатитис Ц
Епрувете - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2017
Зашто је америчкој авијацији потребно руско ткиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала