- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Гас стар милијарде година цури из Земљиног језгра

CC BY-SA 2.0 / Argonne National Laboratory / Composition of Earth’s mantleЗемљино језгро и слојеви Земљине коре
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Гас хелијум, стар милијарде година, који потиче још из времена Великог праска, цури из Земљиног језгра, утврдили су научници.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Цурење гаса старог милијарде година из Земљиног језгра није опасност за нашу планету, сматрају научници, и додају да би захваљујући њему могли да дођу до важних сазнања о настанку Земље, али и соларне небуле из које је настало наше Сунце.
Хелијум се на Земљи налази у облику два стабилна изотопа. Најчешћи је хелијум-4 чије језгро садржи два протона и два неутрона. У овом облику је чак 99,99986 процената хелијума на Земљи, док се преосталих 0,000137 односи на хелијум-3, који има два протона и један неутрон.

Цури хелијум-3 из Земљиног језгра

Хелијум-4 је примарно производ радиоактивног распада уранијума и торијума, насталих на Земљи. Са друге стране, хелијум-3 је углавном настао у тренутку Великог праска, али може бити и продукт радиоактивног распада трицијума.
Научници су забележили цурење хелијума-3 унутар Земље у пределу океанског вулканског гребена. Око 2.000 грама тог гаса исцури годишње из Земљиног језгра, каже геофизичар Петер Олсон са Универзитета Њу Мексико.
Оно што је мање јасно је порекло хелијума-3, односно колико га је исцурило из Земљиног језгра, а колико га има у планетарном плашту, што би могло да одгонетне извор тог изотопа. Земља се формирала акумулацијом материјала из прашине и гаса који су лебдели око тек рођеног Сунца. Једини начин да се значајне количине хелијума-3 нађу унутар Земљиног језгра је да потичу из небуле из које је настало Сунце, пише „Сајенс алерт“.
Олсон и његов колега, геохемичар Закари Шарп са Универзитета Нови Мексико, истраживали су и моделовали еволуцију Земљиног хелијума. Прво када се Земља формирала, у процесу током ког је протопланета акумулирала и „заробила“ хелијум, а потом и после Великог удара, када је објекат величине Марса ударио у веома младу Земљу, након чега је настао Месец.

Језгро отпорно на Велики удар

Током Великог удара, који је могао да доведе до поновног отапања планетарног плашта, већина хелијума унутар њега је нестала. Језгро је, међутим, било отпорније на удар, што значи да је могло да остане резервоар хелијума-3.
Научници су дошли управо до таквог сазнања, објављеног у студији у часопису „Геохемија, геофизика, геосистем“. Користећи тренутни интензитет цурења хелијума-3 из језгра, као и моделе понашања хелијумових изотопа, израчунали су да у Земљином језгру има између 10 тераграма (10 на 13 грама) и петаграма (10 на 15 грама) хелијума-3.
Из тога произилази да се наша планета формирала унутар соларне небуле, међутим остаје неколико недоумица. Вероватноћа да су испуњени сви услови за изоловање хелијума-3 у Земљином језгру је умерено ниска, што значи да у њему има мање изотопа него што су научници израчунали. Међутим, могуће је да постоји и изобиље примордијалног водоника у језгру, ухваћеног на исти начин као и хелијум-3, па би налажење доказа о његовом цурењу могло да доведе до утврђивања веродостојности тврдњи о хелијуму-3 и настанку Земље.
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће кинеских научника: Чудно стање материје у Земљином језгру
Земљино језгро - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2019
Језгро земље цури у омотач, научници не знају зашто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала