- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Плаћање гаса у рубљама неће почети 31. марта, то је процес који захтева време

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Нови механизми плаћања руског гаса у рубљама неће почети од 31. марта, јер је то процес који захтева време, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Све што сутра буде испоручено не значи да ће морати и да се плати до сутра увече. Не, то је дуготрајнији процес. Технолошки једноставно“, објаснио је Песков.
Он је потврдио и да је једна од тема јучерашњег телефонског разговора руског и француског лидера Владимира Путина и Емануела Макрона била и плаћање руског гаса у рубљама.
„Ова тема (плаћање руског гаса у рубљама) је дотакнута током јучерашњег разговора“, рекао је Песков, одговарајући на питање новинара какав је био одговор Путина на изјаву Макрона о немогућности плаћања за руски гас у рубљама.

Плаћање у националним валутама у интересу Русије и њених партнера

Песков се осврнуо и на предлог да се плаћање у рубљама, поред гаса, прошири и на остале ставке руског извоза наводећи да га треба проучити.

„То је идеја која се мора проучити имајући у виду да заправо постоје земље које испољавају узајамно интересовање за међусобно пословање у националним валутама и узимајући у обзир да је престиж долара као главне светске резервне валуте последњих година значајно пољуљан“, одговорио је Песков новинарима.

Он је истакао да се „то питање у потпуности може размотрити“.
„Ако то буде налог председника државе, сигурно је да ће добити форму неког конкретног предлога“, сматра представник Кремља.
Песков је још истакао да је проширење праксе коришћења националних валута област којом се бави и руска влада и да се на свим фронтовима треба кретати напред. То је, како је рекао, у интересу Русије и њених партнера.

Нова валута за трговину Русије са пријатељским земљама?

Песков је још прокоментарисао наводе појединих медија да је група економиста предложила да се размисли о стварању нове платне јединице за трговину Русије с пријатељским земљама и да ресорно министарство није искључило тако нешто у будућности.
„Иницијатива да се створи нова платна јединица за трговину Русије са пријатељским земљама је на нивоу идеје“, одговорио је Песков
Раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Руски лидер је прошле недеље донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Представник Европске комисије: Европска унија одбија да плаћа руски гас у рубљама
Цеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски министар енергетике: Друге земље не могу да замене руски гас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Медведев: Досадашњи финансијски систем неће опстати, наступа ера регионалних валута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала