- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лавров у посети Кини; Ванг: Односи две државе издржали нове изазове

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров и шеф кинеске дипломатије Ван Ји
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и шеф кинеске дипломатије Ван Ји - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров започео је посету Кини сусретом са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием. Ванг је поручио да су односи две државе издржали нове изазове са којима су се суочили од почетка године.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Од почетка године кинеско-руски односи издржали су нове изазове услед озбиљних промена међународне ситуације, очували прави смер и чврсту тенденцију развоја“, рекао је Ванг.

Кина подржава мирне преговоре и спречавање хуманитарне кризе

Кинески министар је нагласио да Кина подржава Русију и Украјину на путу решавања тренутне ситуације.
„У тренутној ситуацији подржавамо Русију и Украјину у превазилажењу тешкоћа и наставку мирних преговора. Такође, подржавамо и позитивне резултате који су до сада постигнути у склопу преговора, као и брзу деескалацију ситуације на том простору“, изјавио је Ванг Ји.
Како је још додао, Кина у контексту ситуације у Украјини подржава и напоре Русије и свих земаља за спречавање велике хуманитарне кризе.

Ситуација у Украјини резултат менталитета хладног рата

Према саопштењу кинеског Министарства спољних послова, ситуација у Украјини није само резултат неслагања накупљених током низа година кад је у питању европска безбедност, већ и резултат менталитета хладног рата.

„Украјинско питање има прилично компликовану историју и није само резултат неслагања накупљених током много година по питању европске безбедности, већ и менталитета хладног рата и супротстављености различитих блокова“, сматра Ванг Ји.

Русија заинтересована за даљи развој односа са Кином

Лавров је у уводном обраћању рекао да је Русија заинтересована за стабилан и доследан развој односа са Народном Републиком Кином.
„Заинтересовани смо да наши односи са Кином наставе да се развијају стабилно и доследно. Око тога су се сагласили и наши лидери – руски председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг. Данас ћемо разматрати конкретне кораке који имају за циљ да се сви ти споразуми доследно примене", истакао је Лавров.
Лавров је скренуо пажњу да је ово већ други његов сусрет са кинеским колегом, што наглашава интензитет и поверљивост редовног дијалога.
„Пролазимо кроз веома озбиљну етапу у историји међународних односа. Уверен сам да ће као резултат ове етапе међународна ситуација постати значајно јаснија и ми ћемо заједно са вама и другим нашим истомишљеницима, кренути ка мултиполарном, праведном, демократском светском поретку“, рекао је шеф руске дипломатије.

Ситуација на Корејском полуострву

Како је саопштено из руског Министарства спољних послова, Лавров и његов кинески колега Ванг приликом сусрета размотрили су и ситуацију на Корејском полуострву.
„Размотрене су бројне важне теме на глобалном и регионалном плану, укључујући текућу ситуацију у Авганистану, Централној Азији, као и ситуацију око иранског нуклеарног програма, на Корејском полуострву“, наводи се у саопштењу министарства.
Руски министар налази се у дводневној посети Кини током које ће учествовати на министарском састанку држава суседа Авганистана и проширене „тројке“ за Авганистан (Русија, Кина, САД и Пакистан).
Трг Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
СВЕТ
Кина: Покушаји Вашингтона да обузда Москву и Пекинг неће бити успешни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала