- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина прихватила принципијелне захтеве Москве

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПреговори Русије и Украјине у Гомељу
Преговори Русије и Украјине у Гомељу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Украјина је у суштини прихватила принципијелне захтеве Русије, саопштио је шеф делегације Русије Владимир Медински телевизији "Русија 24".
"Јуче су кијевске власти први пут у последњих неколико года изразиле спремност да се договоре са Русијом. Они су нам предали написане на папиру принципе потенцијалног будућег споразума који предвиђа: одустајање од ступања у НАТО, неблоковски статус Украјине, одустајање од нуклеарног оружја и другог оружја масовног уништења", саопштио је он.
Према речима Мединског, предлози Украјине садрже и одустајање од распоређивања страних војних база и војних контингената, као и обавеза о одржавању војних вежби само уз договор са државама-гарантима, међу којима ће бити и Русија.
Он је истакао да је Украјина јуче први пут показала спремност да реализује низ важних услова како би у будућности могла да изгради нормалне односе са Русијом.
По његовим речима, преговори се настављају, али принципијелни став Русије о Криму и Донбасу остаје непромењен. Ако Украјина реализује све горенаведене обавезе, претња стварања полигона НАТО-а ће бити ликвидирана, изјавио је шеф руске делегације.
Медински је још једном поновио да постоје чврсти докази да је Кијев спремао офанзиву на Донбас, Русија је морала да почне специјалну операцију.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског председника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Зеленски предлаже поделу Украјине /видео/
Руско-украјински преговори у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Преговори у Истанбулу: Украјина обећава да неће ступати у војне савезе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала