- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Путин наложио да се Немачкој разјасни плаћање гаса у рубљама

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је након јучерашњег разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцем дао налог свом помоћнику за економска питања Максиму Орешкину да контактира немачку страну како би се разјаснио механизам плаћања гаса у рубљама, саопштио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Путин је прилично детаљно информисао Шолца о плаћању гаса у рубљама. Иако су објашњења била веома подробна, у циљу њиховог подизања на виши стручни ниво, Путин је након разговора дао налог помоћнику председника Орешкину да контактира помоћника за економска питања немачког канцелара Јорга Кукиса“, рекао је Песков новинарима.

Он је додао да је Орешкин синоћ звао Кукиса и „апсолутно садржајно, технолошки, без било какве политике објаснио како изгледа рад тог система“.

„Као што смо и говорили, за кориснике руског гаса који, де-факто плаћају испоруку, фактички неће бити никаквих измена. У сваком случају они ће купити рубље у вредности валуте, која је наведена у уговорима. Русија остаје доследна својим обавезама из важећих уговора и споразума: и у погледу количине и у погледу цене“, истакао је портпарол Кремља.

Песков је осим тога изјавио да се плаћање руског гаса посредством конвертовања у рубље преко „Гаспромбанке“ разматра као једна од варијанти за све државе које спадају у непријатељске, а не само за Немачку. Он није открио детаље, већ је само рекао да ће они тек уследити.
Портпарол Кремља је нагласио да су механизми преласка на плаћање руског гаса у рубљама проучени и представљени руском председнику, као и и да ће ускоро бити објављени.
Као одговор на западне санкције против Русије, уведене због специјалне операције Русије у Украјини, Путин је 23. марта донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Јуче је након разговора немачког канцелара и руског лидера портпарол кабинета немачког министра Штефана Хебештрајта објавио детаље будућег плаћања за руски гас. Према његовим речима, плаћање ће се обављати искључиво у еврима и, као и пре, пребациваће се у „Гаспромбанку“ која није обухваћена санкцијама, а банка ће онда конвертовати уплату у рубље.
Улога рубље у новој међународној финансијској шаховској партији била је тема емисије „Енергија Спутњика“:
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Плаћање гаса у рубљама неће почети 31. марта, то је процес који захтева време
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Нигерија: Ко продаје – тај и поставља услове; То је политика Русије и нико нема права да је оспорава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала