- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Пољска постаје истурена граница НАТО-а, што је опасност за саму Европу

© REUTERS / Kacper PempelПољски војник стоји у близини пољске и НАТО заставе
Пољски војник стоји у близини пољске и НАТО заставе - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев изјавио је да Пољска постаје истурена граница НАТО-а, јер се на њеној територији нагло повећава присуство америчке војске и упозорио да је то много опасније по Европу од митске „руске претње“. Он је још додао и да су украјинске територије за Варшаву примамљив залогај.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Одани вазали треба да указују почаст америчком господару и НАТО-у уопште. Управо зато се Пољска претвара у истурену границу Северноатлантске алијансе: на њеној територији се од августа 2020. године нагло повећава присуство америчке војске и завршава размештање америчког система противракетне одбране. Уместо такозваног ‘форта Трамп' одмах ће бити изграђено неколико објеката у великим регионима Пољске“, појаснио је руски званичник.

Према његовим речима, у светлу нових антируских санкција, пољске власти су се „прогласиле тврђавом у борби против подмуклих руских планова“, правдајући то интересима државне безбедности.
„За безбедност Европе уопште, таква пристрасност је много опаснија од митске ‘руске претње’, о којој се у Варшави непрестано говори. Истовремено, ни велике земље Европске уније ни Сједињене Америчке Државе не разматрају Пољску као чврстог стратешког партнера. Можда би могла, наравно, да добије поене због помоћи млађим партнерима (на пример, Украјини и Грузији) да се интегришу у Алијансу. Али, у пољско-украјинским односима није све тако глатко“, додао је Медведев.
Он је овом приликом подсетио на конфликт око злочина украјинских националиста током Другог светског рата и замерке Украјинаца што им „Пољаци не помажу много да се у потпуности интегришу у ЕУ“.

Украјинске територије - прилично примамљив залогај за Варшаву

Медведев је објаснио да су украјинске територије за Варшаву прилично примамљив залогај, а Пољска у циљу прикривања својих намера користи антируску реторику.
„Зато украјинске територије делују као јако примамљив залогај за Варшаву. На пољској телевизији без гриже савести показују карту поделе те несрећне земље, где је неколико западних области укључено у састав Пољске“, истакао је руски званичник.
Он је такође додао да се то законитим путем не може постићи, јер може доћи до оштрог отпора Украјинаца и осуде од стране осталих европских суседа.
„Варшава има одавно испробане методе да заслади пилулу и оправда своје погрешне поступке. У том циљу она мајсторски користи антируску реторику, сваки пут претварајући је у хистерију“, нагласио је он.
Медведев је такође подсетио да пољске елите вековима окривљују Русију за све невоље, јер се вероватно надају да ће таквим аргументима унапред оправдати своје поступке пред целим светом.

Ситуација у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Украјински војници током обуке за коришћење противтенковских система на Јаворовском полигону у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Британија још пре четири године почела да обучава украјинске војнике за примену минобацача NLAW
Доњецка Народна Република - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Повратак Доњецке Народне Републике у састав Украјине није могућ, то питање није актуелно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала