- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након уласка у састав Русије, уједињење Јужне и Северне Осетије неопходно

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаПредседник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов
Председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов  - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Јужна Осетија намерава да уђе у састав Русије, а да затим власти покрену процедуру за уједињење Јужне и Северне Осетије, изјавио је председник републике Анатолиј Бибилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
„Постоје правни кораци које морамо да предузмемо. Када већ будемо у саставу Русије, постоје процедуре које су повезане са са уједињењем субјеката“, рекао је Бибилов у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Јужна Осетија може да уђе у састав Русије као њен саставни део. Мислим да је уједињење Осетије неопходно, нагласио је он.

С тим у вези, председник је рекао да би у случају уједињења у оквиру Русије, Јужна и Северна Осетија, могле да се зову Осетија-Аланија.
Он је оценио да ће придруживање Русији у великој мери повећати безбедност републике, која игра важну улогу за друштво.
„Нови Устав Руске Федерације предвиђа да Руска Федерација ни у ком случају неће никоме уступити територије које се налазе у њеном саставу. То у великој мери повећава безбедност становништва Републике Јужне Осетије", објаснио је председник, додајући да би у саставу Русије његова земља имала више могућности за економски развој.
На питање које правне кораке би Јужна Осетија морала да предузме да би се придружила Русији, Бибилов је рекао да је та одлука од виталног значаја за народ земље.
„Све друге одлуке су наведене у Уставу. Наравно, биће неопходно да се одржи референдум и да се тражи мишљење народа“, објаснио је он.
Истовремено, председник је навео да Јужна Осетија одржава консултације са Москвом поводом одржавања референдума о припајању Русији.
„Најважније је то да су већ у току консултације са нашим руским колегама о том питању. И правни поступци би требало да пре свега буду засновани на међународном праву. Постоји основа за то. Јужна Осетија је независна држава и може да доноси одлуке за које сматра да су од виталног значају за њу. Та одлука је заправо од животне важности за народ Јужне Осетије“, истакао је Бибилов.

Подршка специјалној операцији Русије у Донбасу

Говорећи о специјалној војној операцији Русије у Донбасу, шеф кавкаске државе саопштио је да ће званични Цхинвал наставити да пружа подршку операцији.

„Морамо да схватимо да је специјална војна операција заједничка за све који себе сматрају Русима. Русија је наша историјска домовина, то је и наша операција, уједињени смо“, нагласио је он.

Сматрамо да смо сви ми учесници те операције – ми смо сви један народ, објаснио је председник.
„Могу још да кажем да је много момака из Јужне Осетије још 2014. године, никога не питавши отишло у својству устаника у Донбас како би стајали уз народ Донбаса и наставићемо са тим, наравно“, додао је.
С тим у вези, објаснио је разлог пружања подрже Русији.

„Зато што схватамо да ако не победимо тамо, ако не остваримо победу тамо у јазбини нацизма, већ сутра ће ти исти нацисти, заједно са националистима и нацистима Републике Грузије, бити у Јужној Осетији. Ово је наш заједнички задатак да докрајчимо нацизам, неонацизам, фашизам“, закључио је Бибилов.

Он је раније изјавио да Јужна Осетија може ускоро предузети правне кораке за улазак у састав Руске Федерације.
Подсетимо — након оружане агресије Тбилисија на Цхинвал у августу 2008. године, Абхазија и Јужна Осетија су добиле независност, коју су признале Русија и низ других земаља.
Зграда Парламента Јужне Осетије - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Народ Јужне Осетије се пита: На помолу референдум о уласку у састав Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала