- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Црне Горе распустила Скупштину општине Будва

© Фото : PixabayБудва
Будва - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Влада Црне Горе донијела је одлуку о распуштању Скупштине општине Будва, а функцију локалног парламента до њеног конституисања обављаће Одбор повјереника.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Одлука је објављена на сајту Владе, а ступа на снагу даном објављивања у Службеном листу.
Одбор ће, како се наводи у одлуци чинити Соња Вукићевић, дипл. машински инжењер, грађанка Будве, Мишко Рађеновић, др доцент у туризму, грађанин Будве, Саша Унчанин, запослен у локалној администрацији, Снежана Мугоша, представница Министарства финансија и социјалног старања и Радмила Лаиновић, представница Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.
„Одредбама члана 185 Закона о локалној самоуправи прописано је да ће Влада Црне Горе, у случају када скупштина општине дуже од шест мјесеци не одржава сједнице, не извршава одлуке надлежних судова или не извршава законом утврђене обавезе чиме се онемогућава остваривање права грађана или наноси знатна материјална штета, упозорити скупштину да, у одређеном року, обезбиједи остваривање својих функција, односно изврши законом утврђене обавезе. На основу наведеног овлашћења, а будући да Скупштина општине Будва не врши своју функцију већ дужи временски период (посљедња 8. сједница СО Будва окончана 29. јула 2021. године), чиме се нарушавају интереси грађана на подручју ове општине, Влада Црне Горе је, на сједници од 3. марта 2022. године, донијела Одлуку о упозорењу Скупштини општине Будва која је објављена у „Службеном листу Црне Горе”, број 26/22 од 11. марта 2022. године“, пише у образложењу Владе.
Додаје се да је овом одлуком Скупштина општине Будва упозорена да у року од десет дана одржи сједницу Скупштине, с тим да се рок рачуна од дана објављивања наведене Одлуке у „Службеном листу Црне Горе”.
„Имајући у виду да, и након упозорења од стране Владе Црне Горе, Скупштина општине Будва није одржала сједницу, односно није обезбиједила остваривање својих функција и вршење законом утврђених обавеза, чиме је доведено у питање остваривање права грађана, на предлог Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, Влада је оцијенила да су се стекли услови из члана 185 став 2 Закона о локалној самоуправи, којим је прописано да ће Влада, на предлог Министарства распустити скупштину општине ако у одређеном року не успостави обављање својих функција, односно не изврши законом утврђене обавезе. Функцију Скупштине општине Будва, до њеног конституисања, сагласно члану 185 став 3 Закона о локалној самоуправи, вршиће Одбор повјереника који је именовала Влада“, пише у образложењу.
Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РЕГИОН
В.д. председника Скупштине Црне Горе: Абазовић да врати мандат, јасно да нема ни 41 посланика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала