- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филму „Страхиња Бановић“ још две награде

© Фото : Маја МедићСтрахиња Бановић
Страхиња Бановић - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
На Фестивалу европског филма у Паризу филм Стефана Арсенијевића „Страхиња Бановић“ освојио је две награде: специјално признање главног жирија и награду „Луна“ за најбољи филм, коју додељује млади жири.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У обралозежњу жирија посебно је истакнута оригиналност филма.
„Редитељ никад не користи уобичајена средства и никада не упада у патетику, што би било лако, имајући у виду тему. Његов поступак, близак натурализму, покушава да пронађе истину између глобалног дешавања мигрантске кризе и интимне љубавне драме. Филм постиже чак и већи замах, осавремењавајући српску средњовековну песму 'Бановић Страхиња', путујући на тај начин и кроз време, док се Страхиња креће кроз простор“.
Жири наводи да је тема филма укорењена истовремено у реалности и епу, а његова искрена, трагична и снажна љубавна прича чини „Страхињу Бановића“ важним делом, хуманим и снажним.
Редитељ Стефан Арсенијевић - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Јунаци 21. века: Има ли међу нама Страхињића Бана? / видео /
Подсећамо, филм је имао светску премијеру на 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм. Ово је први пут у овом веку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од светских фестивала најважније А категорије.
Стефан Арсенијевић и Итан Хоук на додели награде - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Гран при у Карловим Варима за филм "Страхиња Бановић" /фото/
Такође, „Страхиња Бановић“ је до сада учествовао и на још преко 20 филмских фестивала, међу којима су били и престижни фестивали у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другим градовима широм света, а до сада је освојио укупно 11 фестивалских награда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала