- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колике доприносе плаћају уметници и свештеници

© Sputnik / Владимир Вяткин / Уђи у базу фотографијаПензионери
Пензионери - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) уметника и свештених особа више није ствар избора, него обавеза, с тим што сви они плаћају доприносе према основицама осигурања које не морају да одговарају њиховим реалним оствареним зарадама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

За свештенике и верске службенике уплата доприноса иде из буџета Републике, у висини најниже месечно основице, али осигураник може да се определи и за неку вишу основицу. У том случају разлику између најниже и опредељене основице уплаћује сам осигураник, односно црква или верска заједница.
Град Београд плаћа доприносе за здравствено и пензијско осигурање уметницима са пребивалиштем на територији града, а као и за верске службенике и за уметнике се доприноси уплаћују до висине најниже основице осигурања. Број уметника за који се уплата обавља неретко је ограничен буџетом локалне самоуправе.
Уколико уметник испуњава прописане услове, односно има пословну способност и уметничку делатност обавља као једино или главно занимање и живи у Србији подноси захтев репрезентативном удружењу за утврђивање стажа, односно упис у чланство. Чињеница да се уметничка делатност обавља као једина, значи да уметник главни део прихода или сва своја примања остварује управо тим радом, односно није у осигурању по неком другом основу – примера ради, није у радном односу.
Ако такав уметник буде уписан у чланство, управо тај упис значи почетак уплате доприноса за ПИО, након чега треба да се јави Фонду ПИО како би се регистровала пријава на осигурање. С друге стране, доношење декрета о постављању особа које обављају верску делатност као једино занимање стиче се својство осигураника, па им од дана постављења тече и обавезно пензијско осигурање и траје све до дана разрешења.
Ово се тиче грађана који професионалну делатност обављају самостално. Али има много оних који су на други начин ангажовани, и то тако што су најчешће запослени у установама културе или образовања. Ангажовање по уговору о раду подразумева сва права и обавезе из радног односа и у таквом случају су они у потпуности изједначени са другим запосленима, без обзира на професију.
Оно што подвлаче у Фонду ПИО је да осигураник мора да их обавести о свим променама у току осигурања. Јер, ако дође до престанка осигурања, нема ретроактивног уноса у евиденцију удружења. Престанак чланства утврђује се даном када је промена регистрована у евиденцији. Дакле, промена статуса у чланству у репрезентативном удружењу, то јест доношење декрета цркве или верске заједнице, представља основ за промену у осигурању, закључују у Фонду ПИО, пише Политика.
Мушкарац броји новац - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Колико је одрживо готово дупло повећање минималца, уколико – није зарађен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала