- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Особине натпросечно интелигентних људи

CC0 / Pixabay/geralt / Математика
Математика - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
Пратите нас
Интелигенција или коефицијент интелигенције заправо означава темпо којим нека особа усваја нове информације. Научне студије су показале да се IQ формира у раној доби, тако да, заглавили сте с оним што сте савладали у раном детињству, пише „Бизнис инсајдер“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Истраживања су показала да ипак постоје неки знакови и карактеристике који би могле да укажу да ли је особа натпросечно интелигентна.
Ово су неке од карактеристика.

Анксиозност

Психијатар Џереми Коплан проучавао је пацијенте с анксиозним поремећајима и установио да су они с најтежим симптомима постизали више IQ бодова од оних с блажим симптомима. Друге студије откриле су да анксиозни људи имају боље вербалне вештине и да им је ум активнији.
Такође, експеримент у израелском „Interdisciplinary Center Herzliya“ показао је да су анксиозни људи успешнији у решавању компликованих проблема.

Леворуки људи

Истраживања су показала да је леворукост повезана с дивергентним размишљањем (креативан начин решавања проблема или вишеструко решење за један проблем).
Школски задатак - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
ДРУШТВО
Да ли су леворуки заиста паметнији од десноруких

Музикалност

Бројна су истраживања показала повезаност између музикалност и добрих вербалних вештина, као и извршних функција кључних за фокусирање и самоконтролу. У експерименту који је спровео Силваин Морено учествовало је 48 деце узраста од четири до шест година.
Половина ученика завршила је музички програм, а друга половина програм ликовне културе. На крају експеримента 90 одсто деце која су прошла музички тренинг показало је побољшање вербалног IQ-а.

Хумор

Истраживања показују снажну везу између смисла за хумор и високих вербалних вештина, као и апстрактног размишљања. Хумор је углавном резултат високе интелигенције јер захтева специфичну врсту размишљања и манервисање речима.

Има наде

Ако немате ниједну од наведених карактеристика, наравно, то не значи да немате висок IQ, али ако поседујете неку од особина које су сродне са наведеним талентима или проблемима, то може да значи да имате виши IQ од просека.
Више ових карактеристике заједно (или све) показују да се уклапате у већину онога што су студије до сада откриле о интелигенцији, преноси Б 92.
Девојка и светлост - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Опседнутост славним личностима открива ниво интелигенције обожавалаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала