- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Нећемо подлећи притиску“: Бугарска добила рачун за гас у рубљама

© Sputnik / Ilja PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
Пратите нас
Бугарска је примила захтев за плаћања испорука гаса у рубљама од руске компаније „Гаспром експорт“, саопштио је бугарски министар енергетике Александар Николов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Стигао је званичан захтев за плаћање гаса у рубљама. Међутим, наша земља намерава да се придржава општеевропског става при плаћању гаса и да не подлеже притиску. У актуеалним уговорима нигде није речено да плаћање гаса може да се обавља у рубљама“, рекао је Николов у интервјуу за „Бугарску националну телевизију“.
Министар је, међутим, признао да у садашњим „условима војног сукоба реализација уговора о снабдевању гасом може бити доведена у питање“. Стога не могу да предвидим шта ће се тачно дешавати у априлу, додао је.
„Али ако испоруке гаса буду прекинуте, онда ћемо покушати да пређемо на алтернативно снабдевање“, прецизирао је Николов.
С тим у вези, министар енергетике је рекао да би изградња гасног интерконектора са Грчком требало да буде завршена до 1. јула и да ће тада земља моћи да рачуна на снабдевање гасом из Азербејџана.
Раније су представници бугарске владе више пута истицали да званична Софија намерава да се придржава европског става при плаћању гаса и да неће дозволити кршење постојећих споразума са Русијом о плаћању гаса у еврима и доларима.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Руска рубља - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Бугарски економиста: Русија позива свет да престане да се клања долару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала