- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кардиолог открива: Зашто је свињска маст слична маслиновом уљу и да ли је опасна за срце

Свињска маст - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Свињска маст и сланина дуго су важиле за „забрањене“ намирнице када су у питању људи са срчаним проблемима. Међутим, стручњаци сада имају другачије мишљење.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Свињска маст има једнаку калоријску вредност као маслиново уље, каже др Ненад Лакушић, интерниста кардиолог из Специјалне болнице за медицинску рехабилитацију Крапинске Топлице у Хрватској.
„Свињска маст је масноћа добијена топљењем свежег, чистог масног ткива здравих свиња. Најбоља маст је она која је минимално обрађена, из подручја свињског трбуха или леђа. Свињска маст садржи засићене масноће и холестерол, али не садржи врло опасне трансмасне киселине па се данас више не сматра опасном за здравље, наравно ако се конзумира у умереним количинама“, објашњава Лакушић.
Како додаје, свињска маст има око 40 одсто засићених масти, а остало су мононезасићене или полинезасићене масти.
„Познато је да незасићене масне киселине делују повољно на организам, смањују ниво холестерола у крви и ризик за компликације код болести срца и крвних судова. Сланина се већином не конзумира сваки дан, тако да се само условно сматра нездравом, односно нездрава може бити само њена количина. Оквирна дневна нешкодљива количина за конзумацију је 30 грама или једна шнита сланине“, каже Лакушић, пише „Глорија“.
Свињска маст - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
ДРУШТВО
Свињска маст је боља од лососа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала