https://sputnikportal.rs/20220404/kardiolog-otkriva-zasto-je-svinjska-mast-slicna-maslinovom-ulju-i-da-li-je-opasna-za-srce-1136139289.html
Кардиолог открива: Зашто је свињска маст слична маслиновом уљу и да ли је опасна за срце
Кардиолог открива: Зашто је свињска маст слична маслиновом уљу и да ли је опасна за срце
Sputnik Србија
Свињска маст и сланина дуго су важиле за „забрањене“ намирнице када су у питању људи са срчаним проблемима. Међутим, стручњаци сада имају другачије мишљење. 04.04.2022, Sputnik Србија
2022-04-04T13:46+0200
2022-04-04T13:46+0200
2022-04-04T13:46+0200
друштво
друштво
магазин
здравље
сланина
свињска маст
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_0:91:1496:933_1920x0_80_0_0_3f8b8e89fe260b2bafb09f505bd36d5b.jpg
Свињска маст има једнаку калоријску вредност као маслиново уље, каже др Ненад Лакушић, интерниста кардиолог из Специјалне болнице за медицинску рехабилитацију Крапинске Топлице у Хрватској.Како додаје, свињска маст има око 40 одсто засићених масти, а остало су мононезасићене или полинезасићене масти.„Познато је да незасићене масне киселине делују повољно на организам, смањују ниво холестерола у крви и ризик за компликације код болести срца и крвних судова. Сланина се већином не конзумира сваки дан, тако да се само условно сматра нездравом, односно нездрава може бити само њена количина. Оквирна дневна нешкодљива количина за конзумацију је 30 грама или једна шнита сланине“, каже Лакушић, пише „Глорија“.
https://sputnikportal.rs/20211017/svinjska-mast-je-bolja-od-lososa-1130742042.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_66:0:1431:1024_1920x0_80_0_0_e06a908236402f0a67e035f2fcb16d87.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, магазин, здравље, сланина, свињска маст
друштво, магазин, здравље, сланина, свињска маст
Кардиолог открива: Зашто је свињска маст слична маслиновом уљу и да ли је опасна за срце
Свињска маст и сланина дуго су важиле за „забрањене“ намирнице када су у питању људи са срчаним проблемима. Међутим, стручњаци сада имају другачије мишљење.
Свињска маст има једнаку калоријску вредност као маслиново уље, каже др Ненад Лакушић, интерниста кардиолог из Специјалне болнице за медицинску рехабилитацију Крапинске Топлице у Хрватској.
„Свињска маст је масноћа добијена топљењем свежег, чистог масног ткива здравих свиња. Најбоља маст је она која је минимално обрађена, из подручја свињског трбуха или леђа. Свињска маст садржи засићене масноће и холестерол, али не садржи врло опасне трансмасне киселине па се данас више не сматра опасном за здравље, наравно ако се конзумира у умереним количинама“, објашњава Лакушић.
Како додаје, свињска маст има око 40 одсто засићених масти, а остало су мононезасићене или полинезасићене масти.
„Познато је да незасићене масне киселине делују повољно на организам, смањују
ниво холестерола у крви и ризик за компликације код болести срца и крвних судова. Сланина се већином не конзумира сваки дан, тако да се само условно сматра нездравом, односно нездрава може бити само њена количина. Оквирна дневна нешкодљива количина за конзумацију је 30 грама или
једна шнита сланине“, каже Лакушић,
пише „Глорија“.