- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: Кијев дискредитује руску војску изрежираним провокацијама

© Sputnik / РИА НовостиРуска гарда у Маријупољу
Руска гарда у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Украјинске власти покренуле су информациону кампању и организовале провокације за дискредитацију Оружаних снага Русије, саопштило је руско Министарство одбране.

„У ту сврху се користе провокације и приређују изрежирани инциденти“, наводи се у саопштењу руског војног ресора.

Министарство је као пример навело оптужбе на рачун руске војске за „ваздушне нападе на породилиште у Маријупољу“.

„Јуче се сазнало да главни актер у медијским извештајима демантује верзију руског ваздушног напада на породилиште. Према речима те особе, националисти из јединица 'Азова' искористили су неколико породиља да сниме репортажу о томе да је наводно Русија уништила болницу, по унапред припремљеном сценарију. Дезинфомације су пренели западни медији“, истиче војни ресор.

О хуманитарним коридорима и цивилима у Украјини

Истовремено, Министарство је саопштило да је заменик руског министра одбране Александар Фомин разговарао о ситуацији у Украјини са замеником генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартином Грифитсом.
Како се наводи, Грифитс је током састанка обавештен о повећању хуманитарне помоћи становништву Украјине у областима које контролишу Оружане снаге Русије, као и у ДНР и ЛНР.

Руски војни ресор је такође известио УН да је Кијев неконтролисано делио оружје становништву, што је довело до пораста криминала и пљачке. „Штавише, број инцидената који укључују употребу оружја стално расте, што може довести до смрти запослених у УН“, прецизирало је Министарство.

Фомин је, према наводима Министарства, упозорио заменика генералног секретара УН да Кијев саботира отварање хуманитарних коридора. Указано је да руска страна од 4. марта свакодневно ствара све услове за осигуравање безбедности хуманитарних коридора за евакуацију цивила и страних држављана у источном и западном правцу, али да су избеглице изложене интензивној ватри јединица Оружаних снага Украјине и екстермистичких батаљона.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Државна дума Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Руска Дума о украјинској провокацији у Бучи: Медијски рат против Русије – на максимуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала