- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Махали су нам и НАТО заставама“: Човић објаснио зашто играчи Звезде нису носили заставу Украјине

© Фото : Скриншот/STEFFANOSУкрајинска застава коју су одмили да држе кошаркаши Звезде уочи утакмице између домаћег Жалгириса и црвено-белих у Евролиги у литванском Каунасу
Украјинска застава коју су одмили да држе кошаркаши Звезде уочи утакмице између домаћег Жалгириса и црвено-белих у Евролиги у литванском Каунасу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Небојша Човић, председник Кошаркашког клуба Црвена звезда, рекао је за Спутњик спорт да се у литванском Каунасу, уочи утакмице између домаћег Жалгириса и црвено-белих у Евролиги, догодио класичан политички перформанс у ком српски клуб није желео да учествује.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Црвена звезда се нашла на удару пошто су њени играчи одбили да пре почетка дуела држе украјинску заставу са поруком „Стоп рату“, а Човић за Спутњик каже да је неколико дана пред утакмицу клуб обавестио организатора, Евролигу, да не жели да учествује у таквим политичким перформансима.
„Добили смо подршку јер ни Евролига не жели да се спорт претвара у политику, али видимо шта се догађа. Након тога је наш директор био у контакту са директором Жалгириса и рекао му да ми, пошто смо пратили њихове претходне утакмице, не можемо да учествујемо у томе, због тога што је и став наше државе потпуно јасан. Јасно смо рекли да није никакав проблем уколико се напише банер цео „стоп рату“, јер сваки нормалан човек на планети није за рат. То јесте хуман слоган, али и тај слоган се може ставити у функцију политиканства и манипулација, што се и догађа“, рекао је Човић.
Како је истакао, из управе Жалгириса је поручено да не постоји проблем и да ће транспарент држати само њихова екипа, што се потом и догодило, али су уследиле бурне реакције, нарочито навијача домаћег тима.
„Све што се догодило после тога од стране навијача у Каунасу је најбољи показатељ да смо били потпуно у праву. Да неко узвикује на целој утакмици псовке према Србији,да избацује навијаче Звезде само зато што су носили заставу наше земље која је суверена држава, а притом су домаћи навијачи махали заставама НАТО и скандирали „слава Украјини“. Код нас се такво скандирање потпуно разуме и има другачију конотацију и смисао. То је био класичан политички перформанс у ком нисмо желели да учествујемо. Кључни разлог је тај што је Црвена звезда спортски клуб, нисмо политичка организација, и то никада нећемо дозволити, као што нећемо ни на нашим утакмицама“.
Човић је истакао да су емоције навијача разумљиве, али истиче да је све био припремљен сценарио чега је КК Црвена звезда био свестан.
„На крају крајева, ако ћемо искрено, па ми смо искусни јер смо на нашој кожи и нашим животима осетили сличне манипулације са страшним последицама. Ми смо последњи људи који би размишљали о рату у односу на све оно што се догодило, али нама гурати под нас заставу НАТО агресора, који нам је развалио и срушио земљу, са циничним називима својих ратних дејстава попут „Милосрдни анђео“, па онда демократија коју они доносе на бомбама, признаћете да, не да није неукусно, него је врхунац неморала. Звезда у томе неће учествовати. Жалгирис и сви остали клубови су добро дошли код нас, увек их дочекамо на добар начин, али сада не разумем зашто нису спречили све пропратне догађаје. Ја разумем историјску конотацију свих ствари и односа, али томе није место на кошаркашком терену“.
Уз дешавања на трибинама, у делу јавности се повела полемика о томе да ли Црвена звезда треба да доживи судбину руских клубова који су избачени из Евролиге само зато што су – руски.
„Појавили су се и душебрижници, чак и из региона, са питањем да ли ће нас Евролига избацити или неће, са питањима да ли је то што смо урадили у реду. Да, у реду је, ми смо своји људи, размишљамо својом главом, хоћемо да живимо живот отворених очију што перманентно радимо. Марк Твен је својевремено рекао да су важна два дана у животу човека, дан када се родио и да када сазна зашто се родио. Евролига треба сутра да предузме одређене мере, ово је незгодан тренутак, зато и бирам речи, ако се ово све настави плашим се да ће кошарка врло испаштати, а и сама Евролига. У правилницима не постоји обавеза нити пропис, а ја сам јасно рекао шта је став Звезде у вези са искључивањем руских клубова из Евролиге. То је тужно, да употребим блажу реч, све сада звучи као да они нису ни постојали, а ти људи су играли са нама, направили су одређене резултате. Све ће се то јако ружно одразити. И верујте, ја нисам био ни момента свестан да се као тиме указала нека шанса Звезди да уђе у осам најбољих. Ја сам у спорту 54 године, никада нам ништа није требало оно што је туђе. Победи спортски и то је у реду. Знам да су профитирали неки клубови, али нека то они расправе сами са собом. Евролига треба да постоји и спорт је нешто последње у шта би политика требало да се меша на овакав начин, да се натура некакво мишљење, као што су Кинези објавили, да се ставља пиштољ на слепоочницу. Хвала лепо, употреби пиштољ ако си толико моралан човек, метафорички говорим. Евролига треба да заштити Звезду и све остале клубове од нечега што је почело да се увлачи, а то је политизација и политичка манипулација. Мислим да ће то и урадити“, додао је Човић.
Реакција је било и од домаћих навијача, пре свега после оглашавања америчког кошаркаша Звезде Ерона Вајта који је на друштвеним мрежама истакао да је клуб донео одлуку о понашању играча према транспаренту.
„Вајт је под потпуном заштитом руководства клуба и Звездиним навијачима то треба да буде јасно. Тај човек је испоштовао одлуку клуба као прави професионалац. Свако од нас има право на мишљење, у чему је проблем? Наравно, уследили су напади на њега, али се надам да ће људи то разумети да се ради о опасној, манипулативној, провокативној, политикантској игри са две речи – „Зауставите рат“. То су најхуманије и универзалне пароле, али до ког врхунца неморала смо дошли када се то ставља у одређену манипулативну сврху. Понављам, нико нормалан није за рат, али када рат избије, треба видети шта су узроци, ко је желео рат и ко је жртвовао тај јадни народ у Украјини. Није лепо гледати све то, али прави кривци и изазивачи се управо крију иза парола“, закључио је Човић.
Кошаркаши Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Огласила се Звезда: Зашто смо одбили да држимо транспарент у бојама украјинске заставе
Навијачи на утакмици Лиге шампиона између Црвене звезде и Наполија - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Литванска полиција се огласила због навијача Звезде /видео/
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
СПОРТ
Литванци дочекали Србе НАТО заставом, Митровић поручио: „А, шта ћемо са овим?“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала