- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Порука Мађарске: Држава неће пратити став бриселске елите према Украјини и Русији

© AP Photo / Petr David JosekПредизборни митинг присталица Фидеса у Мађарској
Предизборни митинг присталица Фидеса у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Упркос неким прогнозама да ће уједињена опозиција преузети власт у Мађарској, странка Фидес коју предводи премијер Виктор Орбан однела је убедљиву победу на парламентарним изборима. То је порука да грађани неће пратити став бриселске елите о кризи у Украјини и односу према Русији, каже за Спутњик др Душан Пророковић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Премијер Мађарске Виктор Орбан прогласио је победу на парламентарним изборима одржаним у недељу, након што је странка Фидес освојила више од половине гласова, 53,71 одсто. Опозициона коалиција „Уједињени за Мађарску“ добила је подршку 34,41 одсто бирача.
"Наша победа је огромна. Види се чак и са Месеца, али свакако је виде и у Бриселу", изјавио је Орбан и истакао да је морао да се бори против бројних ривала, у које је убројао и председника Украјине Владимира Зеленског.
Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност каже да је убедљива победа Фидеса велико изненађење јер су истраживачи имали сасвим другачије прогнозе.

Орбан изненадио истраживаче

„Очигледно постоје одређена кретања унутар политичког ткива, унутар друштва, која истраживачи више не могу да ухвате. Прогнозирано је да ће однос снага између Орбана и уједињене опозиционе платформе бити 49 – 43 или 49 – 44, нико Орбану није давао оволику предност. Шта се дешава унутар друштва, унутар политичког ткива, то је питање за политикологе, социологе, за државне институције и политичке странке. То треба анализирати, али мој је утисак да је украјинска криза променила све“, каже Пророковић.
© AP Photo / Petr David JosekМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Мађарски премијер Виктор Орбан
Упитан колико је Орбановој победи допринео његов врло јасан став према Русији у тренутној кризи и позиви Бриселу да олако не доноси одлуке због који ће се кајати, Пророковић пре свега каже да су односи Кијева и Будимпеште јако комплексни, између осталог и због понашања Украјинаца према мађарској националној мањини од 2014. године .
„Претпостављам да Орбана и због тога подржава већина Мађара, једноставно, у Будимпешти преовладава став – ми ништа не дугујемо Кијеву. Истовремено, Орбан није пружао подршку Русији, није говорио лепе речи о њој током кампање, али је упозоравао на последице, а последице већ сви у Европи осећају. Лаж је и неодговорно је причати како ће да реше питање енергетске безбедности на други начин или како ће амортизовати раст цена хране. То се осећа и у Мађарској. Прозападна опозиција је имала сасвим другачију реторику и ето им резултата“, каже Пророковић.

Опозиција пратила Брисел

Он додаје да је управо чињеница да је опозиција пратила Брисел у својим изјавама и политичким ставовима допринела да падне за неколико поена у односу на сва предвиђања истраживања јавног мњења пред изборе.
У победничком говору Орбан је између осталог рекао да ће се сећати ове победе, јер су, како каже, морали да се боре против бројних непријатеља: локалних левичара, међународне левице, бирократа из Брисела, новца и институција Сорошевог царства, међународних мејнстрим медија, али и украјинског председника.
Он је говорећи након саопштених резултата поменуо и Србе, рекавши да свет може видети да Мађарска има добро срце за своје америчке пријатеље, али и Пољаке, Италијане, Шпанце, Србе, Аустријанце.
„Цео свет је вечерас у Будимпешти могао да види да су демохришћани, конзервативци, патриотска политика победили. Шаљемо поруку Европи да ово није прошлост, ово је будућност", истакао је Орбан који улази у четврти мандат.

Озбиљна порука за Европу

Пророковић каже да је то озбиљна порука за Европу, заправо, озбиљна порука за предстојеће изборе, најпре у Француској, а онда и у осталим западноевропским земљама у којима следе.
„Грађани неће пратити став бриселске елите, бриселске евробирократије о украјинској кризи и уопште у односу према Русији, зато што су последице стравичне, драматичне. Ту не помаже пропаганда, нити све њихове активности које предузимају. Да сам на месту било ког евробирократе из Брисела, ово што се десило у Мађарској анализирао бих са сто страна и врло детаљно“, закључује Пророковић.
Константин Косачов - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Косачов: Браво, Србијо! Браво, Мађарска! Браво права и суверена Европо!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала