- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Привредници траже да Србија поново извози пшеницу

© Tanjug / JAROSLAV PAPЖетва пшенице
Жетва пшенице  - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
Пратите нас
Србија има довољно брашна, уља и шећера и када се погледа колике су залихе, а колике потребе, време је да привредници са Владом поново отворе питање извоза јер не постоје разлози да се произвођачи ограничавају, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Марко Чадеж каже да предизборна кампања није утицала на привредне токове колико криза у Украјини.
„Најкомпликованије и најкомплексније у том проблему је што је његова основна карактеристика непредвидивост. У привреди је доста важно да можете да планирате и да калкулишете пословање у наредних годину дана. То је све теже јер нема довољно чињеница које могу да се укалкулишу“, објашњава Чадеж.
Истиче да нико не зна како ће се ситуација даље одвијати, шта ће се даље дешавати и како ће функционисати тржиште.
„Морате практично да тражите нова тржишта са којих ћете да увозите. Ако сте узимали ребрасти челик из Украјине, ви сада немате тај ребрасти челик. Тај ребрасти челик иде у арматуру, та арматура иде у кућу или зграду“, наводи Чадеж.
Каже да је Влада Србије доста урадила да олакша привредницима кроз набавке и подршку при доласку до нових тржишта
Чадеж истиче да још увек не може тачно да се види шта се све пореметило када је у питању увоз и извоз, али да је из разговора са компанијама јасно да је извоз на руско тржиште отежан због низа проблема са којим се извозници суочавају.
„Још увек може да се извози на руско тржиште. Од људи који су тамо најприсутнији чујемо да су имали велики проблем са кризом рубље, али сада видимо да се ствари стабилизују, што није лоше за привреднике“, каже Чадеж.
Када су у питању житарице и брашно, Чадеж наглашава да је ситуација у Србији стабилна и да се није догодила никаква велика несташица.
„Брашна има, имамо и уља и шећера. Када погледате колике су залихе, а колике потребе, мислим да је време да са Владом поново отворимо то питање и замолимо да поново можемо да извозимо“, истиче Чадеж и наглашава да не постоје разлози да се произвођачи ограничавају.
Каже да ће цене и у Србији сигурно порасти, али да је добро што је Србија извозник хране и што ту нема проблема, преноси РТС.
Кукуруз - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Влада Србије донела одлуку: Забрана извоза брашна, пшенице, кукуруза и уља
 Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Пшеница је ново злато и нафта
пшеница - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Светска криза и житарице – колико балканске земље зависе од увоза из Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала