- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амерички изасланик: Дејтон је оквир за БиХ све док не уђе у ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
О грађанском концепту за Босну и Херцеговину може се разговарати тек након што она постане чланица Европске уније, а до тада је оквир Дејтонски споразум, изјавио је Загребу специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ескобар је искључио сваку могућност сукоба у БиХ и истакао да Србија и Хрватска нису заинтересоване за рат на својим границама. Он је подсетио да у БиХ постоје мировне снаге, присутност НАТО-а и високи представник међународне заједнице с бонским овлашћењима.
И млади у БиХ, казао је, не желе да се боре за владајуће структуре и корупцију политичара.
„Због тога не видим никакву шансу сукоба. Могуће је да буде насилних чинова, али сви одговорни политичари и јавни службеници раде да се то не догоди. Зато мислим да рат није могућ“, рекао је Ескобар.
Додао је, међутим, да је свеједно забринут за БиХ због „једнако опасног сценарија“ економске и демографске пропасти државе.
Ескобар сматра да БиХ тренутно није функционална држава јер тамошње институције „већ дуго“ нису ефикасне, „што није последица Дејтонског споразума, него изостанак добре воље“ политичког руководства земље.
Амерички изасланик је рекао да је Дејтонски споразум „25 година био успешан у одржавању мира у земљи“ и додао да он није узрок проблема у БиХ.
„Проблем је неодговорно руководство, корупција, политичари који инсистирају да остану на власти по сваку цену“, рекао је амерички изасланик на Хрватско-америчком форуму поводом 30 година од успостављања дипломатских односа.
Ескобар, преноси Хина, сматра да је тај споразум добар компромис који је препознао интерес три конститутивна народа и добар путоказ за европску интеграцију, „али да није тако коришћен“.
О концепту грађанске државе који заговара део међународне заједнице, он каже да се о њему може разговарати „можда у будућности“, након што БиХ постане чланица Европске уније.
„Дотад је Дејтон мапа пута према европској интеграцији и то мора и остати“, рекао је Ескобар и поновио америчку подршку концепту једне државе, два ентитета и три конститутивна народа.
Рекао је да разуме забринутост око високих тензија у БиХ и „види аналогију с 1991. годином“ јер у тој земљи политичари не разговарају и прете да ће се повући из државних институција.
Ескобар, наводи се, није хтео да нагађа да ли ће до договора у БиХ доћи нити је желео да коментарише њихов ток, јер, како каже, трају свакодневно и није у њих директно укључен, али верује да постоји решење које ће одговарати свим странама, преноси Танјуг.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РЕГИОН
Ескобар: Србија није најтежа тема Западном Балкану, титулу носи БиХ
Заставе САД и Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СРБИЈА
Опасна порука из Америке: „Украјина нас учи да удвостручимо напоре у вези с Косовом и БиХ“
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РЕГИОН
Ескобаров план: Притисак на Србију са две стране, преко Српске и Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала