- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мобилизација у Африци због Србије

© REUTERS / PAUL CHILDSЖоел Матип
Жоел Матип  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Камерун је бацио све карте на повратак дефанзивца Ливерпула Жоела Матипа у национални тим за који је последњи меч одиграо још 2015. године. "Лавови" које води селектор Ригоберт Сонг одлучни су у намери да на Мундијалу у Катару где ће играти против Србије, Швајцарске и Бразила буду јачи за искусног штопера.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ригоберт Сонг који је тек нешто више од месец дана селектор Камеруна и који је извојевао велику и историјски важну победу над Алжиром у Блиди у 94. минуту, чиме је обезбеђен пласман на Светско првенство, можда не зна ниједног српског фудбалера (упознаће), али има јасан план да у тим врати Жоела Матипа.
У тој мисији битну улогу играју и две легенде афричког фудбала и Камеруна – Роже Мила, као и председник Фудбалског савеза Камеруна Самјуел Ето.
О чему се заправо ради, где и када је настао проблем са Матипом?! Стамени дефанзивац је последњи пут играо за „лавове“ још у септембру 2015. године у победи над Гамбијом (1:0), после чега је у више наврата одбијао да се врати у национални тим.
Немац Фолкер Финке који је у том периоду био селектор Камеруна ушао је у сукоб са неколико фудбалера, међу којима је био и Матип. Након што је Матип одбио да игра у Купу нација јер је имао обавезе са Ливерпулом, био је суспендован и било му је забрањено да током трајања турнира игра за „редсе“.
То га је изузетно погодило са људске и пословне стране, те је у марту 2017. године Жоел и званично саопштио да иде у репрезентативну пензију.
Готово је! Није било лако, али је ово поглавље сада дефинитивно окончано. Није ми било лако јер нисам схватио шта се заправо дешава. Имао сам намеру да останем у Ливерпулу и да играм за клуб. У последње две године после Мундијала 2014. године у Бразилу само сам једном играо за репрезентацију. Желео сам да играм и да представљам своју земљу и да постигнем нешто, али то није увек ишло на најбољи начин. Због тога у једном тренутку морате да кажете да је крај, доста. Завршио сам и проблем је решен, концентришем се искључиво на клуб", поручио је 2017. године Матип.
И од тада га нема, заиста је оријентисан само на клупске обавезе где је са Ливерпулом освојио практично све што се освојити може.
Али, долазак новог селектора, такође јаког и звучног имена у Камеруну - Ригоберта Сонга „пробудио је духове". Сонг жели Матипа, жели да мобилише Камерунце пред велико такмичење и мечеве са Србијом, Бразилом и Швајцарском, те на том путу не бира средства.
Сонг је, према писању камеруских медија, са делегацијом Савеза био да посети Жана Матипа, Жоеловог оца, после чега је Жан наводно отишао у Енглеску и разговарао са наследником око повратка у репрезентацију.
Чинило се да је проблем решен и да ће „лавови“ у кључном мечу са Алжиром бити јачи за штопера, али се то није догодило, па остаје да се види да ли ће у наредном периоду доћи до промене и да ли ће се Матип „укрцати на последњи воз“ за Катар, где га чекају Пиксијеви Орлови.
Српски репрезентативац Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
„Веома сам разочаран!“ – Тадић реаговао на испад хулигана /фото, видео/
Српски фудбалер Душан Влаховић на утакмици против Виљареала – Лига шампиона - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
Млади Србин на удару у Италији: „Симулант године!“ /видео/
Педри - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СПОРТ
У Барселони коначно сунчано – Педри послао рафал Севиљи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала