- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја у Уједињеним нацијама изнео доказе да су оптужбе на рачун Русије због Буче ─ лажне

© AP Photo / Mary AltafferАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја, изложио је на седници Савета безбедности УН доказе о томе да су оптужбе на рачун Русије због дешавања у Бучи – лажне.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Небензја је подсетио да је руска војска овај град напустила 30. марта у знак добре воље. Он је истакао да док се град налазио под контролом руске војске ниједан локални становник није настрадао и да су се људи слободно кретали и користили мобилне телефоне. Излази из града, како је рекао, нису били блокирани.
Истовремено, према његовим речима, јужне делове Буче, укључујући стамбене четврти, украјинске власти су даноноћно гађале из артиљерије великог калибра, тенкова и вишецевног бацача ракета.
Како је описао Небензја, градоначелник Буче Анатолиј Федорук је одмах након повлачења руске војске у видео обраћању од 31. марта то представио као херојско ослобођење града од стране украјинских оружаних снага. Према његовим речима, он је потврдио саму чињеницу: већ 31. марта у граду није било ниједног руског војника, истакавши да градоначелник није поменуо никакве жртве.
„Да ли можете да поверујете да градоначелник није приметио на улицама, како је саопштено, 280 тела жртава?“, упитао је руски дипломата.
Он је такође подсетио да је 1. априла посланик Савета Буче Катерина Украјинцева у двоминутном снимку упозорила суграђане да су у насеље ушли представници Службе безбедности Украјине и спроводе акцију чишћења.
Небензја је такође поменуо и видео о најављеној чистки Буче од стране националне полиције Украјине 2. априла, истакавши да на њему нема тела цивила на улици. Према његовим речима, на том снимку, национална гарда Украјине интервјуише локално становништво које такође не помиње ни тела, ни масовна погубљења.
„На једном од украјинских новинских портала, такође је био објављено упозорење о чистки Буче од руских саучесника најављеној за 2. април. Сада је уклоњено, али су корисници успели да га сачувају. Такозвана сведочења о злочинима руских оружаних снага у Бучи појавила су се тек 3. априла. Четвртог дана у град су пристигле Оружане снаге Украјине“, истакао је диппломата.
Он је скренуо пажњу и на то да у случају да су тела жртава стварно лежала под отвореним небом неколико дана, на њима би било одговарајућих знакова, познатих форензичарима.
Небензја је додао да су многи погинули на снимцима имали на рукавима белу траку, исту ону коју су стављали цивили након уласка руских војника.

„А на једном од видео снимака које су објавили украјински екстремисти, добро се чује наредба да се пуца по свима који немају плаве траке на рукавима“, истакао је Небензја.

У уторак је Савет безбедности Уједињених нација сазвао ванредну седницу због ситуације у Украјини, на чијем се дневном реду нашла провокација у украјинској Бучи. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је на седници коментаришући западне наводе о догађајима у Бучи рекао да само дилетанти могу да поверују у њих и нагласио да у Русији постоје стотине, па и хиљаде сведочанстава о зверствима украјинских екстремиста.

Украјинска провокација у Бучи

Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Пољска је предложила формирање међународне комисије за истраживање догађаја у украјинском граду Буча, које је Министарство одбране Русије назвало провокацијом.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Циљ ширења дезинформација о Бучи ─ осујетити преговарачки процес Москве и Кијева
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Москва захтева од Твитера да врати приступ објави МИП-а о провокацији у Бучи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала