- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неонацистички батаљони повећали интензитет гранатирања хуманитарних коридора у Маријупољу

© Sputnik / Илья ПиталевУништене зграде у Маријупољу
Уништене зграде у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Украјински неонацистички батаљони у Маријупољу од 31. марта ниједном нису испоштовали захтеве режима тишине, а 4. и 5. априла појачали су интензитет гранатирања хуманитарног коридора, саопштио је начелник Центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према његовим речима, ове чињенице потврђују да кијевске власти нису способне да контролишу дејства екстремиста и осигурају безбедност цивила и страних држављана током хуманитарних операција.
Такође је напоменуо да је, упркос невиђеним мерама које је Русија предузима у оквиру реаговања на хуманитарне иницијативе Немачке, Турске и Француске за евакуацију страних држављана и цивила из Маријупоља, данас је поново цинично онемогућена још једна хуманитарна операција коју је организовала и припремила руска страна.
Мизинцев је додао да су украјинске власти за данашњи дан најавиле девет коридора у правцу Запорожја и Доњецка, од којих ниједан у правцу Русије.
Како је навео, Оружане снаге Русије, као и припадници снага ДНР и ЛНР, строго поштују режим тишине на свим рутама, укључујући и оне које је прогласила украјинска страна.
Оружане снаге Русије су протеклог дана евакуисале у Русију 18.654 особа из опасних региона Украјине, ДНР и ЛНР, међу којима 2.837 деце. До данас је евакуисано укупно 620.760 људи, саопштио је Мизинцев.
Начелник је приметио да значајан део становништва које екстремисти насилно држе у украјинским градовима и даље тражи начине да се евакуише у Русију. Током протеклог дана примљено је 1.065 захтева за евакуацију, а руска база података већ садржи укупно 2.738.174 захтева из 2.124 насеља Украјине.

О морском хуманитарном коридору

Информације о поморском хуманитарном коридору објављују се у међународним навигационим упозорењима, сваких 15 минута информације о њему се објављују на међународним ВХФ радио-каналима број 14 и 16, рекао је Мизинцев.
Како је објаснио, руска морнарица на руском и енглеском језику објављује детаљне информације о функционисању поморског хуманитарног коридора.
Мизинцев је нагласио да се неспремност украјинске стране да помогне Русији у осигуравању безбедности изласка страних бродова може сматрати само као покриће за нехумане одлуке да се страни бродови и посаде оставе у лукама Украјине као „живи штит“.
Генерал је још једном позвао Међународну поморску организацију, као и руководство компанија бродовласника, да утичу на Кијев да деблокира и обезбеди излазак бродова страних држава из лука Украјине.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Оборена два хеликоптера за евакуацију лидера „Азова“, Маријупољ ће бити ослобођен од националиста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала