- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Време је да се Јужна Осетија врати кући“: Спрема се још један референдум

© AFP 2023 / Mikhail MordasovПоглед на главни град Јужне Осетије Цхинвал
Поглед на главни град Јужне Осетије Цхинвал - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Пратите нас
Власти Јужне Осетије треба да се обрате Врховном суду како би била покренута процедура припреме за референдум за улазак у састав Русије, рекао је Спутњику лидер Јужне Осетије Анатолиј Бибилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

По речима лидера Јужне Осетије, „постоје одређени правни кораци“ који треба да се предузму. Након што Врховни суд одговори на захтев, почиње припрема и власти одређују датум референдума.
„Ти кораци се разрађују и фактични су разрађени. Постоје захтеви по Уставу, законски захтеви који се морају испунити. Стога решавање тих правних питања, наравно, апсолутно треба да буде повезано са међународним правом. Наравно, у најскорије време ћемо предузети те кораке и проказаћемо недвосмисленост и озбиљност намера републике Јужна Осетија да уђе у састав Руске Федерације“, констатовао је Бибилов.
У Јужној Осетији се могу одржати два референдума: први о уласку у састав Русије, а други о уједињењу са Северном Осетијом.
„Треба да схватимо да се директан улазак у састав Русије и моментално уједињење Осетије неће десити, јер то не дозвољава закон. Када Јужна Осетија буде у саставу Русије, тада треба да се покрену процеси уједињења Осетија и треба да буду одржана два референдума“, казао је лидер Јужне Осетије.
По његовим речима, одлуку о уласку у састав Русије подржаће већина становништва републике, подсетивши да је на референдуму 1992. године 99,8 одсто становништва гласало за присаједињење Русији.

„Још једном истичем да је вековна жеља народа Јужне Осетије да постане део Русије реална. Једноставно немамо право да пропустимо ову прилику“, казао је Бибилов.

Бибилов је подсетио да је Јужна Осетија више пута предузимала кораке како би се вратила у састав Русије – тридесетих, педесетих, осамдесетих, деведесетих година прошлог века, па све до 2008.

„Све то говори да је Јужна Осетија увек тежила Русији, јер Осетини, Јужни Осетини сматрају Русију својом историјском отаџбином, као и други народи који живе на територији Русије. Дакле, овде не видим никакву разлику са Кримом. Крим се вратио кући и мислим да је данас дошло време да се и Јужна Осетија врати кући“, оценио је председник.

Одлуку о одржавању референдума, навео је, подржали су и водећи руски политичари.
Како је нагласио, не треба повезивати специјалну војну операцију Русије у Украјини и референдум у Јужној Осетији за улазак у састав Русије.
Бибилов је раније изјавио да ће Јужна Осетија ускоро предузети правне кораке да уђе у састав Русије. Он је напоменуо да је могућност за реализацију овог „стратешког циља“ била још 2014. године, када се Крим поново ујединио са Русијом након референдума.
Јужна Осетија - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
РУСИЈА
Може ли Јужна Осетија да се уједини са Северном — у оквиру Русије
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Песков о референдуму о придруживању Јужне Осетије Русији: Москва не предузима никакве кораке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала