- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

БиХ ће бити изузета од одлуке Владе Србије о привременој забрани извоза основних намирница

© Фото : Спутњику уступила РТРССташа Кошарац и Бранислав Недимовић
Сташа Кошарац и Бранислав Недимовић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Браниславом Недимовићем о омогућавању наставка извоза меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице из Србије на тржиште Републике Српске и Федерације БиХ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Данашњи састанак је уследио је након састанка српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председавајућег Савета министара БиХ Зорана Тегелтије са премијерком Србије Аном Брнабић у Мостару, као и најава председника Србије Александра Вучића да ће БиХ бити изузета од одлуке Владе Србије о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво.
„Добили смо чврсто уверавање да ће Влада Србије донети одлуку на основу које ће бити омогућен наставак извоза уговорених количина меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице у БиХ, у складу са потребама које су исказале Република Српска и Федерација БиХ. Реч је укупној количини од 196.145 тона поменутих пољопривредних производа“, рекао је Кошарац.
На састанку је истакнуто да је одлука Владе Србије о забрани извоза привременог карактера и да се тренутно анализирају расположиве количине поменутих пољопривредних производа због неизвесности и поремећаја на глобалном тржишту.
Кошарац и Недимовић усагласили су да је од изузетног значаја наставак спољнотрговинског промета меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице, будући да је Србија, након ЕУ, најважнији спољнотрговински партнер БиХ.
„Србија је регионални лидер са озбиљним и одговорним политикама. Уверени смо да ће показати сензибилитет и у овом случају, те да ће на основу добрих и пријатељских веза српског члана Председништва Додика и председника Србије Вучића, привредници из Републике Српске и Федерације БиХ добити уговорене количине ових производа из Србије“, нагласио је Кошарац.
На састанку је разговарано и о регионалној иницијативи „Отворени Балкан“, при чему је министар Кошарац информисао министра Недимовића о опредељености званичника Републике Српске да БиХ буде део позитивних регионалних токова.
„У потпуности подржавамо регионалну сарадњу и прикључивање „Отвореном Балкану“, првенствено због бенефита за привредну заједницу и све грађане. У актуелној ситуацији са извозом одређених пољопривредних производа видљива је предност чланства у овој регионалној иницијативи“, нагласио је Кошарац.
Како је истакао, званичници Републике Српске наставиће да потенцирају важност придруживања „Отвореном Балкану“, без обзира на противљења из Федерације БиХ.
„Федерација БиХ је против ове иницијативе искључиво због политичких предрасуда, што негативно утиче на домаћи привредни сектор. Привредници како из Републике Српске, тако и из Федерације БиХ, таоци су такве политике, што је недопустиво. Република Српска ће наставити да инсистира на томе да будемо део позитивне регионалне приче“, поручио је Кошарац, пренела је РТРС.
Жетва пшенице  - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Привредници траже да Србија поново извози пшеницу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала